Balkanlar

Bulgaristan'da yer isimleri Türkçe kalacak

Türk karşıtı ATAKA partisinin Türkçe yer adlarının Bulgarca’yla değiştirilmesi girişimi geri tepti. Varna valisi teklifi reddetti.

Filibe Osmanlı tarihinden kalma birçok esere ev sahipliği yapıyor. [AA - ARŞİV]
ataka’nın desteğiyle varna belediye meclisi’ne sunulan teklifte 215 türkçe yer adının bulgarca’yla değiştirilmesi önerildi. ancak teklif varna valisi tarafından reddedildi. 
 
balkan türkleri kültür ve dayanışma derneği başkanı bayram çolakoğlu da valinin kararını sevinçle karşıladıklarını söyledi. türkçe yer isimlerinin bulgarca isimlerle değiştirme kararına baştan beri karşı olduklarını vurgulayan çolakoğlu, konuyla ilgili bulgar makamlarına ve varna valisi ivan velikov'a mektup yazdıklarını anlattı. dernek olarak müslüman türk kültürünü yok etmeye yönelik bu tür çabalara sessiz ve duyarsız kalmayacaklarını, konunun takipçisi olacaklarını belirten çolakoğlu,  "bu kararla kazanan bulgaristan olmuştur. bir daha bu tarz kararların gündemi işgal etmemesi temennimizdir” dedi.
 
cuma meydanı roman stadyumu oldu
 
ataka’nın lideri volen siderov, geçen yıl mart ayında adları türkçe olan tarihi yerlerin bulgarca’ya çevrilmesini talep etmişti. 
 
bulgaristan'daki türkçe adlı yerlerin çoğu osmanlı tarihinin önemli kentlerinden filibe’de bulunuyor.
 
nöbet tepe, saat tepe, cambaz tepe, pınarcık ve cendem tepe gibi tarihi yerlerden bazılarının ismi komünist yönetim döneminde bulgarca isimlerle değiştirilmişti.  
 
en son filibe’de yüzyıllardır 'cuma meydanı' olarak bilinen meydanın adı yerel meclisin kararıyla 'roman stadyumu' anlamına gelen rimski ploshtad yapıldı. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;