Cezayir

Buteflika’dan yeni anayasa vaadi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın seçim kampanyasını yürüten eski Başbakan, Buteflika’nın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda anayasayı değiştireceğini söyledi.

Konular: Ortadoğu, Cezayir
77 yaşında olan Buteflika 27 Nisan 1999’dan beri Cezayir cumhurbaşkanı. [AFP-arşiv]

eski başbakan abdülmalik sellal, 17 nisan’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dördüncü kez adaylığını koyan 77 yaşındaki buteflika’nın seçim programını açıkladı.

seçim kampanyası çerçevesinde ülkenin önde gelen kurum ve kuruluşlarının başkanları ile bir araya gelen sellal, buteflika’nın yeniden seçilmesi durumunda sistemin güçlendirilmesi, demokratik ortamın genişletilmesi ve tüm kurumlara daha fazla saygınlığın getirilmesi için anayasada birçok düzenleme yapılacağını belirtti.

ancak sellal, vadettiği anayasal reformların ne zaman yapılacağına dair net bir takvim vermedi.

buteflika’nın müttefikleri birkaç aydan beri "cumhurbaşkanı yardımcılığı" görevinin oluşturulması için anayasal değişikliklerin yapılacağından söz ediyor.

"bürokratik diktatörlük"le mücadele

sellal 23 mart’ta başlayacak seçim kampanyasından önce işadamları ile de görüştü ve buteflika’nın petrole dayalı cezayir ekonomisini büyütmek amacıyla ülkeye yatırım çekilmesi için bürokratik diktatörlükle mücadele edeceğini söyledi.

geçen yıldan beri damar tıkanıklığı yaşayan buteflika, halkın karşısına nadiren çıkıyor. hastalığına rağmen 4 mart’ta adaylık başvurusunu açıklamış, başbakan abdülmalik sellal ise buteflika’nın seçim çalışmalarını yürütmek üzere görevinden istifa etmişti.

buteflika’ya tepki yağıyor

eski cumhurbaşkanı yemin zirval, buteflika’nın adaylığını eleştirerek önümüzdeki seçimlerin cezayir’in gerçek dönüşümü için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

zirval cezayirlileri, ülkenin kurtuluşu için “milli arayış” olarak nitelendirdiği kampanyaya katılmaya davet etti. zirval, “geleceğin ne olursa olsun bir tek adamla veya bir tek siyasi partinin iradesiyle gerçekleşeceğine inananlar yanlış yapıyor” dedi.

cezayir’in en eski muhalif partisi olan sosyalist güçler cephesi partisi başkan yardımcısı avukat mustafa buşaşi de “yasadışı” olarak nitelendirdiği ve rejimin tavsiyelerine göre hareket ettiğini iddia ettiği parlamentonun milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu.

parlamento başkanı muhammed arabi veled halife’ye istifa dilekçesini sunduğu yazıda buşaşi, parlamentonun rejimin aracı haline gelmesinin güçler ayrılığı ilkesi ile yasaların üstünlüğüne bir darbe olduğunu, meçhule doğru bir evrilme yaşandığını ve bunun cezayirlileri ülkeyi yönetmekten men ettiğini söyledi.

buşaşi, eski başbakan abdülmalik sellal’ı hiçbir yasal dayanağı olmaksızın para dağıtmakla da suçladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;