2014 Yerel seçim

Büyükşehirlerde AK Parti farkı

Yeni Büyükşehir Yasası'nın etkisiyle beraber AKP şimdilik 30 büyükşehirden 18'ini kazandı; Şanlıurfa, Ordu ve Balıkesir gibi önemli kentlerde koltuğu rakiplerinden aldı.

Konular: Türkiye, AKP
AK Parti 2009 seçimlerinde o dönemki 16 büyükşehir arasında kazandığı 10 şehrin hepsinde koltuğunu korumayı başardı. [AA]

2014 yerel seçimleri, 2012’de kabul edilen yeni büyükşehir yasası’nın ardından yapılan ilk seçimler olması açısından da önem taşıyordu.

daha önce 16 olan büyükşehir sayısı son yasa değişikliğiyle 30’a çıkmıştı. yeni yasayla büyükşehir belediye sınırları il sınırlarına kadar genişletilirken bu durum kırsaldan gelen oyların sonucu etkilemesine sebep oldu. yani kent merkezi dışındaki ilçeler de büyükşehir belediye başkanlığı için oy kullandı. muhalefete göre büyükşehir yasası iktidara yaradı. yasalaşma sürecinde muhalefet, iktidarın seçim hesabında elini güçlendirmek için bu düzenlemeyi getirdiğini öne sürmüştü.

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu da seçim sonuçlarını değerlendirdiği açıklamada yasanın etkisine değindi:

"büyükşehir belediye sistemi değiştikten sonra, bütün il sınırları alındıktan sonra değerlendirmenin daha farklı yapılması lazım."

ak parti'nin kazandığı büyükşehirler

üçüncü kez yerel seçimin galibi olan ak parti, bu seçimde kesin olmayan sonuçlara göre 30 büyükşehir belediyesinin 18'ini kazanmayı başardı.

açıklanan ilk sonuçlara göre ak parti; istanbul, kocaeli, sakarya, bursa, balıkesir, denizli, konya, samsun, trabzon, kayseri, malatya, kahramanmaraş, gaziantep, erzurum, ordu, şanlıurfa, ankara ve antalya büyükşehir belediyelerini kazandı. 

ak parti 2009 seçimlerinde o dönemki 16 büyükşehir arasında kazandığı 10 şehrin hepsinde koltuğunu korumayı başardı.

yeni büyükşehirlerde durum

son rakamlara göre akp yeni büyükşehir olan 14 kentin ise 6’sında ipi göğüsleme başarısını gösterdi.

ak parti bu seçimlerde 2009’da kaybettiği bazı önemli kentlerde zafer kazandı.

ak parti’nin gözüne kestirdiği yeni büyükşehir belediyelerinden biri de şanlıurfa olmuştu. 2009 seçiminde bağımsız aday ahmet eşref fakıbaba’nın ardından yüzde 39,3 ile ikinci olan parti, bu seçimde celalettin güvenç’in adaylığıyla yüzde 64 ile birinci parti olma başarısını gösterdi.

akp’nin zafer kazandığı bir diğer yeni büyükşehir belediyesi balıkesir oldu. parti geçtiğimiz seçimde mhp’ye kaybettiği kenti yüzde 38,19 ile bir kıyı kentinde seçimi kazandı.

ak parti’nin karadeniz’de kazandığı yeni büyükşehir belediyelerinden biri ordu. geçtiğimiz seçimde dsp’den aday olup kazanan daha sonra da chp’ye geçen seyit torun, koltuğunu yüzde 52 oy alan ak parti’ye kaptırdı.

ak parti, karadeniz’in bir diğer yeni büyükşehir belediyesi olan trabzon’da ise yeniden kazanmayı başardı.

malatya ve kahramanmaraş’taki seçim yarışı da ak parti’nin zaferiyle sonuçlandı.

muhalefetin kazandığı büyükşehirler

chp, yeni büyükşehir belediyeleri tekirdağ, muğla ve aydın'da koltuğu yeniden kazanmayı başardı.

elindeki büyükşehirlerden izmir, eskişehir'da gücünü korudu, daha önce ak parti'den chp'ye geçen hatay'ın mevcut belediye başkanı lütfü savaş, ak parti'nin güçlü adayı eski adalet bakanı sadullah ergin karşısında büyükşehir yarışını kazandı.

mhp geçtiğimiz dönem chp’nin kazandığı mersin’de koltuğun yeni sahibi oldu, adana ve manisa'da koltuğunu korudu, kars'ı da kazandı.

bdp ise van ve diyarbakır'da büyükşehir belediyesini aldı. bdp kalesi konumundaki diyarbakır’da hiç zorlanmadı, van’da da koltuğunu korumayı başardı. mardin’de ise bdp’nin desteğiyle seçime giren bağımsız aday ahmet türk kazandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;