Göç

Calais’de yasağa tepki

Fransa'nın Calais kentinin belediye başkanı, tartışmalı bir karara imza attı. Sivil toplum kuruluşları, Ekim ayında boşaltılan göçmen kampının olduğu yerde toplanmayı yasaklayan kararın, göçmenlere yardımlarına engel olacağını belirterek tepki gösterdi.

Konular: Fransa, Avrupa

fransa'nın kuzeyindeki calais kentinin belediye başkanı natacha bouchart, perşembe günü imzaladığı kararla, ‘orman’ (jungle) olarak bilinen eski kampın olduğu bölgede toplanmayı yasakladı. kararda, ekim ayında tahliye edilen kampın olduğu bölgede toplanan göçmenlerin kavga ederek calais sâkinlerinin huzurunu bozduğu ifade edildi.

belediyenin kararında, sığınmacılara yemek ve yıkanma gibi konularda desteğin, kampın yeniden oluşması için çağrı anlamına geleceği belirtildi. bölgede insani yardım amaçlı çalışan derneklerin bu eylemlerine son vermesi istendi.

insan hakları izleme örgütü sözcüsü andrew stroehlein, twitter adresinde “calais belediye başkanı, kalpsizlik ödülünü kazandı” ifadesini kullandı.

bölgede faal olan yardım kuruluşlarından utopia 56 için çalışan gael manzi, “genç insanlar ve çocuklardan bahsediyoruz. onları yemekten mahrum bırakamazsınız” diyerek karara tepki gösterdi.

ekim ayında boşaltılan kampın yaşları genelde 15 ile 35 arasında değişen sakinlerinin çoğu, afganistan, suriye ve eritre gibi ülkelerden gelerek ingiltere’ye ulaşmaya çalışıyordu.  ancak avrupa birliği’ndeki “ilk ayak bastığın ab toprağına iltica edebilirsin” yasası, bu isteklerine engel oluşturuyordu.

bölgedeki sivil toplum kuruluşları, göçmenlerin bölgeye geçen ay geri dönmeye başladığını açıklamıştı.

kaynak: afp, reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;