Ortadoğu

Çavuşoğlu: Kendi imkânlarımızla çıkarmasını biliriz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PYD'nin Menbic'den çıkmaması halinde Türkiye'nin PYD unsurlarını "kendi imkânlarıyla çıkaracağını" söyledi.

[Fotoğraf: AA]

ypg’nin başını çektiği sdg’nin, abd’nin hava operasyonları desteğiyle menbic’i almasının ardından ankara, ypg unsurlarının fırat’ın doğusuna geçmesini talep ediyor. tv 24'e konuşan dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, abd'li mevkidaşı john kerry, abd başkan yardımcısı joe biden ve tüm uzmanların bölgede operasyon bittikten sonra pyd/pkk'lıların menbic'den çıkarılması konusunda sözünün olduğunu hatırlattı.

"abd verdiği sözü niye tutmuyor? devlet başkanı, bir kere verdiği sözü tutmalı. bir dışişleri bakanı verdiği sözü tutmalı. kaç defa sözleri oldu. 200 kişiye gücünüz mü yetmiyor? yoksa bilerek mi tutuyorsunuz? bana sözün var, sözünü tutacaksın. şimdi bu sözünü yerine getiremedin, rakka'da da ypg ile çalışalım mı diyorsunuz? ne olacak, orada da etnik temizlik yapacaklar. bir terör örgütüne alan mı yaratmaya çalışıyorsunuz, bir terör devleti mi kurdurmaya çalıyorsunuz, terör kantonu mu kurdurmaya çalışıyorsunuz? açıkça söyleyin. terör örgütü dostunsa, teröre destek veriyor diyorsanız, biz de sizi terör örgütüne destek veren bir ülke olarak görelim."

çavuşoğlu, "menbic'den çıkmazlarsa türkiye girer mi?' sorusuna şöyle yanıt verdi:

"elbette... biz amerikalılara da söyledik. kendi imkânlarımızla çıkarmasını biliriz. öso kiminle mücadele ediyor? kimden temizliyor bu bölgeyi? deaş'tan. deaş'a yönelik operasyonlar sürerken siz de geliyorsunuz öso'ya sadırıyorsunuz. hani siz meşruydunuz? deaş ile mücadele ediyoruz diye. deaş ile mücadele eden öso'ya niye saldırıyorsunuz?. bunların deaş diye bir derdi yok. bunların ajandası farklı. bunlar kendilerine bir terör koridoru.. bazen kürt koridoru gibi tabirler kullananlar oldu ama  biz öyle söylemiyoruz. kürt kardeşlerimizle bir problemimiz yok. suriye'deki kürt kardeşlerimize de kucak açıyoruz. onlarla da sürekli görüşüyoruz. onlar da ypg'den nefret ediyorlar. pkk nasıl türkiye'de kürt vatandaşlarımızı temsil etmiyorsa, ypg de suriye'de kürtlerin ekseriyetini temsil etmiyor. hatta onlara da zulüm ediyor."

özgür suriye ordusu'na (öso) saldırdığı için ypg'ye müdahale ettiklerini belirten çavuşoğlu, "eğer münbiç bölgesinden de sınırın doğusuna geçmezlerse, yani fırat nehri'nin, o zaman biz de kendi tedbirlerimizi almak durumundayız. abd de kusura bakmasın. bize verdiği sözü yerine getirmiyorsa, o zaman biz kendi görevimizi yaparız. o zaman da bize söyleyecekleri hiçbir şey yok. başından beri tüm dünyanın duyacağı şekilde söylüyoruz, gizlimiz saklımız, gizli ajandamız yok bizim" ifadelerini kullandı.

çavuşoğlu, türkiye'nin müttefiki abd ile terör tehditlerine karşı ortak mücadele kapsamında birlikte karar alıp o kararın da arkasında durmak istediğini dile getirdi.

irak'a kara operasyonu ihtimali

suriye'de yürütülen fırat kalkanı harekâtı dışında, musul operasyonu da devam ediyor. türkiye'nin musul operasyonunun neresinde olduğu yönündeki soruya çavuşoğlu, türkiye'nin operasyonunun her yerinde olduğu yanıtını verdi. bağdat yönetimiyle ankara arasında krize neden olan başika kampı'nda, ninova kuvvetleri altında eğitilen kişilerin birçoğunun operasyona katıldığını, kamptaki güçlerle, havan, tank ve obüslerle yapılan atışlarla operasyon başladıktan bu yana pazartesi itibariyle 17 işid'linin etkisiz hâle getirildiğini söyledi.

cerablus'tan aşağıya, el bab'a doğru giden operasyonun başarıyla yürüdüğüne dikkat çeken çavuşoğlu, türkiye'nin işid'e karşı mücadelenin her alanında olduğunu ifade etti.

çavuşoğlu, irak'a yönelik kara operasyonu ihtimali konusunda da ise şunları söyledi:

"eğer türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dâhil tüm imkânlarımızı kullanırız. türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa, irak'ta gelişmeler, türkiye'nin güvenliğini, istikrarını tehdit edecek olursa, nasıl suriye'de deaş'ın oluşturduğu tehdit artık bizim sabrımızı taşırdıysa, burada da sincar ve diğer bölgelerde bize yönelik tehdit artarsa, kara operasyonu dâhil uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve gücümüzü kullanarak bize yönelik tehdidi bertaraf ederiz. bu bizim en doğal hakkımızdır. bu ister deaş olur ister pkk olur ister ypg olur, adı önemli değil."

mevlüt çavuşoğlu, türkiye'ye yönelik tehdidin var olup olmadığının kriter alındığına dikkat çekerek, ayrıca bugüne kadar irak'ta pkk'nın yer alması, konuşlanması, dağları ve hatta bazı şehirleri üs olarak kullanmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

"başika kampımız da tehdit altında demektir"

irak'ın başkenti bağdat'a giden türk heyetinin temaslarıyla ilgili soruya çavuşoğlu, "irak yönetiminin kendi iç problemleri ve popülist söylemlerle yaptığı açıklamaların ilişkileri gerdiğini" belirterek şöyle yanıt verdi:

"ama biz yine sizinle uzlaşmaya varız. müsteşarımızı gönderdik. esasen kardeş bir ülkenin bu duruma düşen yönetimiyle biz her şeyi düzeltmeye çalışıyoruz. ama toplantıda söyledikleriyle sonra söyledikleri farklı. yaptıkları açıklamalardan sonra açıp bize söyledikleri de farklı. biz dedik ki eğer siz bu konuda anlaşmaya yanaşmıyorsanız, bizim başika kampımız da tehdit altında demektir. o zaman biz buraya da gerekli takviyeleri yaparız. ama bize yönelik bu bölgede herhangi bir tehdit oluşursa, hava, kara dâhil her türlü tedbiri de alırız. bunu sadece iraklılara değil amerikalılar dâhil tüm koalisyonun içindeki ülkelere ve kuzey irak yetkililerine söyledik, söylüyoruz."

"pkk'ya karşı kara operasyonu da dâhil tedbirler alacağız"

bakan çavuşoğlu, "iran, irak, abd gibi aktörlerin pkk'ya alan açtığını düşünüyor musunuz?" sorusuna, bundan sonra pkk'ya karşı kara operasyonu da dâhil tedbirler alınacağı yanıtını verdi.

türkiye'nin sınırının her iki tarafında da tedbirler almak zorunda olduğunu belirten çavuşoğlu, "bu uluslararası hukuktan doğan hakkımızdır. irak topraklarında gözümüz yok. biz irak'ın sınır bütünlüğünü herkesten daha güçlü destekliyoruz. suriye'nin de öyle. bizim derdimiz buralara istikrar gelsin, huzur gelsin. buralardan bize yönelik tehdit gelmesin. tehdit oluşursa da uluslararası hukuktan doğan her türlü tedbir hakkımızı kullanırız" ifadelerini kullandı. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;