Suriye

Çavuşoğlu: PYD davet edilmişse boykot ederiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PYD'nin Cenevre'deki Suriye toplantısına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceklerini açıkladı.

Konular: Suriye, Türkiye, PKK

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, ntv'ye yaptığı açıklamada pyd'nin cenevre'deki toplantıya davet edilmesi durumunda toplantıyı boykot edeceklerini açıkladı. çavuşoğlu şunları söyledi:

"cenevre'de suriye barış görüşmelerinde eğer pyd masada olursa türkiye görüşmelere katılmayacak, yani boykot edecek. giderler başka yerde görüşürler o ayrı bir şey, ama müzakere masasında terör örgütleri olamaz. türkiye'nin tutumu nettir. muhalefetin de bunu kabul etmesi mümkün değildir. terör örgütleriyle iç içe olmak onların da imajını bozar, onlara yarar değil zarar verir."

"pyd, pkk aynı terör örgütü"

çavuşoğlu, pyd ile pkk'nın aynı olduğunu belirterek "biz bir an evvel müzakerelerin başlamasını istiyoruz. ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. suriye'de kesin çözüm siyasi çözümdür. muhalefeti sulandırmak isteyen ülkeler, rusya başta olmak üzere, ek isimler dayatmaya başladılar. bunlar rejimin kuklası olan isimler. pyd hangi sıfatla burada olacak? pyd, pkk aynı terör örgütü. terör örgütü kürtlerin temsilcisi olabilir mi? kesinlikle olamaz çünkü bunlar terör örgütü" diye konuştu.

"batı ülkeleri ve de mistura pyd'nin katılmayacağını söyledi"

çavuşoğlu, batı ülkelerinin pyd'nin toplantıya katılmayacağını belirttiğini de söyledi:

"abd, fransa, ingiltere dışişleri bakanlarıyla görüştüm. onların da söylediği net bir şekilde pyd'nin davet edilmeyeceği. rejimle pyd birlikte çalışıyor. müzakere muhalefetle rejim arasında olacak. muhalefetin içinde de pyd gibi terör örgütleri olamaz" 

birleşmiş milletler (bm) suriye özel temsilcisi staffan de mistura'nın da pyd'nin cenevre görüşmelerine davet edilmeyeceğini söylediğini vurgulayan çavuşoğlu, "müzakere 2 grup arasında yapılacak. tüm konuştuğumuz muhataplar de mistura da aynı şeyi söyledi. pyd'nin buraya davet edilmeyeceği, viyana'da aldığımız karar da budur" dedi.

muhalifler henüz karar vermedi

suudi arabistan'ın başkenti riyad'da toplanan yüksek müzakere heyeti sözcüsü munzir mahos ise al jazeera'ya yaptığı açıklamada "gelen davetiyelerde eskilerinden bir farkini görmedik. davetiyeyi kabul edip etmemek konusunu tartişmaya devam ediyoruz. konuyu ciddiyetle ele aliyoruz. bu gece geç bir saatte ya da yarin sabah kararimizi açiklayacağız." dedi.

kaynak: al jazeera, ntv

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;