Türkiye-ABD ilişkileri

Çavuşoğlu - Tillerson görüşmesi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bonn'daki G20 Dışişleri Bakanları toplantısında ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, "Güzel bir başlangıç oldu" dedi.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, g20 dışişleri bakanları toplantısı için geldiği almanya'nın bonn kentinde abd'li mevkidaşı rex tillerson ile bir araya geldi.

çavuşoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmede geçen dönemin hatalarını açıkça gündeme getirdiklerini, ypg'ye verilen desteğin türkiye'nin güvenini sarsması ve bu tür bir desteğin hem kendileri hem de suriye için ne kadar tehlikeli olduğunu muhatabına anlattıklarını bildirdi.

çavuşoğlu görüşmede, fethullah gülen'in abd'de olması ve türkiye'ye hâlâ teslim edilmemesinin ilişkileri ve türk halkının hissiyatını çok etkilediğini ve bu durumun da amerikan karşıtlığını artırdığını vurguladı.

görüşmede suriye, irak, deaş ile mücadele ve bölgesel konular ve iki ülke ilişkilerini de değerlendirme fırsatı bulduklarına işaret eden çavuşoğlu, "son derece yapıcı bir ortamda verimli bir görüşme oldu. güzel bir başlangıç oldu" diye konuştu.

çavuşoğlu, tillerson ile göreve atandıktan sonra ilk yüz yüze görüştü. ikili daha önce washington'daki yemin töreni esnasında görüşmüştü. 

lavrov ile görüşme

çavuşoğlu, abd ile birçok üst düzey görüşmeler yürütüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"önümüzdeki süreçte cumhurbaşkanı recep tayip erdoğan ile abd başkanı donald trump'ı bir araya getireceğiz ki bir yol haritamız olsun. şu andaki yönetim de geçen dönemki hatalarının farkında. bunları nasıl düzeltiriz, daha etkili stratejiler nasıl belirleriz, bu konularda çalışmaya devam edeceğiz. o bakımdan verimli bir görüşme oldu.

bugün akşam üstü de lavrov ile bir görüşmemiz olacak. suriye, siyasi müzakereler, astana sonrası neler yapacağız. ikili ilişkiler; bunları da lavrov'la görüşeceğiz. burada aşağı yukarı 35 ikili görüşmemiz olacak ve bunların hepsi de hemen hemen geldi ki son dönemde türkiye'ye yönelik ciddi bir ilginin olduğunu görüyoruz."

"sorun rum tarafından  kaynaklanıyor"

bakan çavuşoğlu, kıbrıs'ta devam eden görüşmelerde yaşanan sıkıntılara ilişkin bir soruya karşılık, sorunun daha önce olduğu gibi şimdi de rum tarafından kaynaklandığını belirtti. dışişleri bakanı şunları kaydetti:

"bu esasen rum tarafının müzakereye ve adadaki sürece bakış açısını gösteriyor. üstelik rum parlamentosunun kabul ettiği enosis kararı türkiye ve kıbrıs türkü için kabul edilemez bir karardır. bu kriz bugün anastasiadis'in masadan kalkmasıyla başlamadı, bu kararın meclis tarafından kabul edilmesiyle başladı. kıbrıs'ın yunanistan'a bağlanmasını hala görüşüyorlar, karar kabul ediyorlar. yani emellerinden vazgeçmemişler. diğer taraftan türkiye'nin garantisine ve güvenlik konularına artık ihtiyaç yok.

siz bir taraftan enosis'i istiyorsunuz, diğer taraftan türkiye'nin garantisini kaldıralım diyorsunuz. bunların gerçek niyeti bu yaklaşımlarla ortaya çıkmıştır. bu konularda kıbrıs türk tarafının ve türkiye'nin ne kadar haklı olduğunu kendileri ortaya koydular. biz bugüne kadar hep yapıcı bir tutum sergiledik. ne istediğimizi biliyoruz, ne istemediğimizi de biliyoruz. net bir şekilde kaprissiz kompleksiz kendine güvenen bir devlet gibi güçlü bir ülke gibi net toplantılarda ortaya koyuyoruz.

aynı tutumu kıbrıs türk heyetinin de sergilediğini görüyoruz. böyle olunca da işte rum tarafı masadan kaçıyor. müzakere istiyorlarsa o masaya döneceklerdir, istemiyorlarsa da kendileri bilir. artık bir daha da böyle bir müzakere olmaz, gereğini yaparız."

bakan çavuşoğlu, bonn'daki temasları çerçevesinde norveç dışişleri bakanı borge brende ve  bm iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi icra direktörü espinoza cantellano ile de görüştü.

ayrıca türkiye'nin dönem başkanı olduğu 9. mikta dışişleri bakanları toplantısı gerçekleştirildi. meksika, endonezya, güney kore, türkiye ve avustralya’dan oluşan mikta ülkelerinin dışişleri bakanları bir araya gelerek terörle mücadele, ekonomik işbirliği ve enerji konularını ele aldı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;