Suriye'de iç savaş

Cenevre 4 görüşmeleri başladı

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak iddiasıyla düzenlenen Cenevre 4 görüşmeleri başladı. BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, rejim ve muhalefet heyetiyle ayrı ayrı bir araya geldi. Resmi açılışta, muhalifler ve rejim heyetinin yanı sıra davetli ülke temsilcilerinin aynı masada yer alması planlanıyor. Görüşmeler daha sonra ikili devam edecek.

[Fotoğraf: Reuters]

isviçre'nin cenevre kentinde birleşmiş milletler (bm) gözetiminde 4. turu düzenlenen suriye konulu görüşmeler, ikili toplantılarla başladı. bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, beşşar esed rejimi ve muhalefet heyetiyle bm binasında ayrı ayrı bir araya geldi.

Rejimi temsil eden heyetin başkanı Suriye BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi.
[[Fotoğraf: Reuters]]

de mistura önce, rejimin bm daimi temsilcisi beşşar caferi başkanlığındaki heyetle görüştü. yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından mistura, muhalefet heyetiyle bir araya geldi. 

görüşmeye muhalifler adına heyet başkanı nasır hariri, yüksek müzakere heyeti başkan yardımcısı yahya kudmani ve başmüzakereci muhammed sabra katıldı.

Muhalefet heyetinin başkanı Nasr Hariri.
[[Fotoğraf: Reuters]]
mistura görüşme formatının henüz belirsiz olduğunu dile getirirken, muhalifler çarşamba akşamı yaptıkları açıklamada, vakit kaybı yaşanmaması için, esed rejimi heyetiyle doğrudan görüşmek istediklerini vurgulamıştı.

açılış oturumu öğleden sonra

cenevre'deki 4. tur görüşmelerin resmi açılışı ise öğleden sonra yapılacak. bm binasındaki açılış oturumuna, muhalefet ve beşşar esed rejimi heyetlerinin yanı sıra, rusya, türkiye, iran ve abd'nin de içinde olduğu uluslararası destek grubu üyelerinin temsilcilerinin katılması bekleniyor.

görüşmelerde türkiye'yi temsilen dışişleri bakanlığı ortadoğu'dan sorumlu müsteşar yardımcısı sedat önal ve beraberindeki heyet yer alıyor.

abd'yi suriye özel temsilcisi michael ratney, rusya'yı bm cenevre daimi temsilcisi aleksey borodavkin temsil edecek.

rusya dışişleri bakanlığı ortadoğu ve kuzey afrika direktörü sergey vershinin'in de cenevre'ye gelmesi bekleniyor.   

mistura, çarşamba günü yaptığı açıklamasında görüşmelerin çerçevesinin bm güvenlik konseyi'nin 2254 sayılı kararı olduğunu duyurmuştu.

söz konusu karar, muhalefet ve rejim heyetlerinin müzakereleri sonuçlandırmasının ardından, geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor. yeni yönetimin 12 aylık dönemde bir anayasa hazırlayıp ülkeyi adil seçime götürmesi gerekiyor.

"milyonlarca suriyelinin gözü cenevre’de"

birleşmiş milletler (bm) insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı ve acil durumlar koordinatörü stephen o'brien, tüm dünyanın ve suriyelilerin gözünün cenevre görüşmelerinde olduğunu söyledi.

o'brien, suriye'deki insani duruma ilişkin bm güvenlik konseyi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, ülkede 13,5 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, nüfusun yüzde 85'inin fakirlik içinde yaşadığını ifade etti.

ülke nüfusunun yarısından fazlasının 2011 yılından bu yana evlerinden olduğunu kaydeden o'brien, "geçen yıl suriye'de her gün ortalama 5 bin kişi yerlerinden edildi. 6,3 milyon kişi ülke içinde göç etmek zorunda kaldı. 4,9 milyon kişi ise komşu ülkelere sığınmacı olarak kayıt yaptırdı. yaklaşık 1,2 milyon suriyeli de avrupa ülkelerine sığınma başvurusu yaptı." dedi.

o'brien, bm güvenlik konseyi kararlarına rağmen halen insani yardım ulaştırmada büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, suriye hükümetinin bürokratik sorunlar çıkarmayı sürdürdüğünü ve kuşatma altındaki birçok noktaya uzun süredir yardım ulaştırılamadığını aktardı.

cenevre'de bm gözetiminde bugün başlayacak suriye müzakerelerinin 4. turuna da değinen o'brien, bu krize askeri olarak ya da insani yardım sağlanarak çözüm bulunamayacağını belirtti.

stephen o'brien, "tüm suriye'nin ve dünyanın gözü cenevre'ye bakıyor. ancak samimi bir siyasi çözüme bağlılık insanlara ölüm ve yıkım dışında bir şey vadedebilir. mağdur durumdaki milyonlarca kadın, çocuk ve erkek buradan çıkacak anlamlı ve yapıcı bir adımı bekliyor." ifadelerini kullandı.

"rejim her müzakere öncesi saldırıları artırıyor"

fransa'nın bm daimi temsilcisi françois delattre de toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, suriye rejiminin son birkaç günde sağlık kuruluşları dâhil ayrım gözetmeyen saldırılarını artırdığını vurguladı.

rejimin bu tür saldırıları adet haline getirdiğini anlatan delattre, "suriye rejimi her müzakere dönemi öncesi askeri operasyonları artırıyor. biz bunu kınıyoruz." diye konuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;