Amerika

Chavez gözyaşlarıyla uğurlandı

Son törene çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katıldı, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad sosyalist lidere veda ederken ağladı.

Haberin Öne Çıkanları

Liderler Karakas'ta

Maduro yemin etti

Seçim tarihi belirsiz

Törene, Türkiye, İran ve Rusya'nın yanısıra yaklaşık 30 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katıldı. [AFP]

kansere yenik düşerek 58 yaşında hayata veda eden venezuela devlet başkanı hugo chavez, ülkenin başkenti karakas'ta son yolculuğuna uğurlandı. naaşın bulunduğu askeri akademide yapılan törende, yaklaşık 30 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarıyla sean penn gibi hollywood yıldızları yer aldı.

törende chavez'in tabutunu öpüp yumruğunu havaya kaldıran iran cumhurbaşkanı mahmud ahmedinejad, gözyaşlarını tutamadı. iran lideri, "chavez hiç ölmeyecek, daima savaşanların kalbinde yaşayacak" dedi. 

karakas'ta bulunan belarus lideri aleksandr lukaşenko'nun gözlerinden de, chavez'in en sevdiği şarkının çalındığı esnada yaşlar geldi. 

Fotoğraflarla Hugo Chavez

venezuela'da dört kez devlet başkanı seçilen 58 yaşındaki sosyalist lidere veda edilen törende, ülkelerin temsilcileri tek tek takdim edildi.

törene katılan liderlerin çoğunluğu, karayip veya güney amerika ülkelerinden karakas'a geldi. rusya'yı dışişleri bakanı sergey lavrov temsil ederken, türkiye adına başbakan yardımcısı beşir atalay venezuela'daydı.

'chavez yaşıyor' sloganları

karakas'ta chavez'e veda eden venezuelalıların sayısı iki milyonu buldu. sabahın erken saatlerinde askeri akademinin dışında buluşan kalabalık, töreni dev ekranlar aracılığıyla izledi.

kalabalık "chavez yaşıyor" ve "devrim bitmeyecek" sloganları attı.

sosyalist lideri son bir kez görmek isteyen venezuelalılar, naaşı bir hafta boyunca ziyaret edebilecek. ülkenin geçici lideri nicolas maduro, kalabalığa "chavez'i hepiniz göreceksiniz, o sizin komutanınız, o size ait" sözleriyle seslendi. 

resmi olarak kalp krizinden öldüğü açıklanan chavez'in naaşı mumyalandıktan sonra müzeye taşınacak ve halkın ziyaretine açık tutulacak. 

maduro yemin etti 

hugo chavez 'in ölümünün ardından yardımcılığını yürüten nicolas maduro, geçici devlet başkanlığı için yemin etti.

ulusal meclis'teki yemin töreninde konuşma yapan maduro, "komutan hugo chavez’e tam ve kesim bağlılığım adına yemin ederim ki, özgürlüğe adamış halkımın güçlü desteğiyle anayasayla belirlenmiş sorumluluklarımı tamamen yerine getireceğim" ifadesini kullandı. 

7 ekim'de dördüncü kez devlet başkanı seçilen chavez, kanserinin nüksetmesi üzerine küba 'da dördüncü kez ameliyat masasına yatmış ve 10 ocak'taki yemin törenine katılamamıştı.

chavez, ameliyattan önce bazı yetkilerini maduro'ya devretmiş ve kendisine bir şey olması durumunda halefinin maduro olduğunu açıklamıştı. 

seçim tarihi bellirsizliği koruyor

dünyanın en zengin petrol rezervine sahip 29 milyon nüfuslu venezuela’da, başkanlık seçiminin ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor.

anayasaya göre seçimlerin 30 gün içerisinde yapılması gerekiyor ancak siyasetçiler yetkililerin bu süre içerisinde hazır olamayabileceğini söylüyor. seçimlerin ertelenmesi yüksek ihtimal olarak görünüyor.

seçimlerde chavez’in halefi olan ve geçici olarak başkanlık koltuğuna oturan maduro'nun miranda eyaletinin valisi henrique capriles ile yarışması bekleniyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;