Amerika

Chavez'in rakibi belli oldu

Venezuela'da 7 Ekim'de yapılacak seçim öncesinde 13 yıldır iktidarda olan devlet başkanı, 39 yaşındaki Henrique Capriles ile yarışacak.

Haberin Öne Çıkanları

Sloganı, 'Bir yol var'

Uzlaşmacı yaklaşım

Chavez'den yeni projeler

Capriles, muhaliflerin oylarının yüzde 62’sini alarak Zulia eyaleti valisi Pablo Perez’i geride bıraktı. [Reuters]

miranda eyalet valisi henrique capriles, venezuela devlet başkanı hugo chavez’in 7 ekim’de yapılacak başkanlık seçimindeki tek rakibi olacak.

capriles, muhaliflerin oylarının yüzde 62’sini alarak zulia eyaleti valisi pablo perez’i geride bıraktı ve 13 yıldır iktidarda olan chavez’e karşı yarışmaya hak kazandı. yüzlerce kişi capriles’in başarısını ‘bir yol var’ sloganının yazılı olduğu bayraklarla kutladı.

beş adayla yarışan capriles anketlerde de önde gidiyordu. 39 yaşındaki vali, chavez’in genç ve karizmatik bir alternatifi olarak görülüyor.

66 yaşındaki telefon şirketi çalışanı carmen gloria’ya göre, ‘capriles onları içine saplandıkları çukurdan çıkarabilecek tek kişi’.

23 yaşındaki pazarlama uzmanı diego prada ise capriles’in uzlaşmacı yaklaşımının onu diğer adayların önüne geçirdiğini söyledi. ülkenin artık tartışmalardan bıktığını belirten prada, capriles’in çözüm üreten bir aday olduğunu kaydetti. 

chavez'e destek yüksek  

venezuela’nın solcu devlet başkanı,  2006’da yapılan seçimleri yüzde 63 oy oranıyla kazanmıştı. ancak bu tarihten beri ülke ekonomisinin olumsuz yönde gidişi ve suç oranının artmasıyla chavez’e destek azaldı.

son anketlerde ise chavez’in yüzde 50 oy oranıyla ilk sırada yer aldığı görülüyor. kanserle mücadelesi de chavez'e desteği azaltmadı. geçen yıl geçirdiği operasyonun ve komoterapinin ardından yeniden televizyonda uzun demeçler vermeye başlayan chavez, enerjik görünümüyle genç bir rakibi alt edebileceği mesajını vermeye çalışıyor.

chavez, seçim kampanyası çerçevesinde yeni sosyal programlara imza atarak hükümet harcamalarını artırdı. yoksullara yardım, yeni demiryolu yatırımları gibi çok sayıda söz verdi, ancak bu sözlerin yalnızca yeniden başkan seçilmesi halinde geçerli olacağı konusunda da uyarıda bulundu.

seçim tarihi yaklaştıkça chavez’in çin tarafından yapılan bir uydunun fırlatılması gibi daha büyük projeler açıklaması bekleniyor.  

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;