Amerika

Chavez'in sağlık durumu 'hassas'

Venezuela Devlet Başkanı'nın yardımcısı Maduro, dördüncü kez ameliyat olan liderin 'zorlu' bir iyileşme döneminde olduğunu söyledi.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

'Zorlu' dönem

Dönüşü belirsiz

Detaylı bilgi yok

Ekim ayında üçüncü kez devlet başkanı seçilen Chavez, bir süredir kanser tedavisi görüyor. [AFP]

haziran 2011'de kanser teşhisi konulmasının ardından dördüncü kez ameliyat masasına yatan venezuela devlet başkanı hugo chavez'in durumu hassasiyetini koruyor. başkan yardımcısı ve dışişleri bakanı nicolas maduro, ameliyat sonrası durumu 'hassas' olan chavez'in 'zorlu ve karmaşık' bir iyileşme sürecinde olduğunu ifade etti. 

chavez'in 'halefi olduğunu açıkladığı maduro, venezuela halkının 58 yaşındaki chavez için dua etmeye çağırdı ve kendilerini bekleyen 'zor günleri' sakin bir şekilde karşılamalarını istedi.

devlet televizyonuna konuşan maduro'nun konuşmasından önce chavez için dua eden kitlelerin görüntüleri yer verildi. tedavi için küba'nın başkenti havana'da bulunan chavez'in ülkesine  ne zaman döneceği bilinmiyor.
 
chavez'i ziyaret etmek için küba'ya giden ekvador cumhurbaşkanı rafael correa da ameliyatın 'çok hassas' olduğunu söylemişti. 
 
detaylı bilgi yok
 
ekim ayında üçüncü kez devlet başkanı seçilen chavez, kansere yakalanmış ve tedavi görmeye başlamıştı. tedavisi kapsamında gittiği küba'dan cuma günü dönen chavez, pazar günü, tümörlerin temizlendiği bölgede tekrar kötü huylu kanser hücrelerine rastlandığını, birkaç gün içinde yeniden ameliyat olacağını açıklamıştı.
 
ancak ne kübalı ne de venezuelalı doktorlar, chavez'in yakalandığını kanser türü hakkında detaylı bilgi vermiyor. 
 
hükümetten chavez'in durumuyla ilgili daha fazla bilgi talep eden muhalifler ise, chavez'i durumunun kötüye gideceğini bildiği halde ekim ayında yeniden aday olmakla suçluyor. 
 
emperyalizm karşıtı politika
 
1999 yılında iktidara gelen chavez, sosyalist bir program izledi. büyük sanayi kuruluşlarını ve petrol işletmelerini özel sektörün elinden aldı, kamulaştırdı.
 
kendisini venezuella’ya bağımsızlığını kazandıran simon bolivar’ın ‘varisi’ olarak lanse eden chavez, petrolden elde edilen milyarları yoksulluk karşıtı programlar için kullandı. ücretsiz sağlık hizmetleri, konut ve eğitim olanakları sağlayarak yoksul halkın sevgisini kazandı.
 
ancak tüm bunları yaparken yüzde 20 ile devraldığı enflasyon yüzde 30'a dayandı. özellikle orta ve zengin sınıfın tepki duyduğu bir lider oldu.
 
iktidara geldiği günden bu yana emperyalizm karşıtı söylemleri ve politikaları ile dikkat çekerken, iran’dan belarus’a kadar batı dünyasının kuşkuyla baktığı liderler ile yakın ilişkiler kurarak özellikle abd’ye meydan okudu.
 
insan hakları ihlalleri

chavez'in eleştirildiği alanlardan biri de insan haklarıydı, ülkede muhaliflere yönelik çok sayıda yasaklama hayata geçti. abd merkezli insan hakları gözlemevi isimli örgüt, temmuz ayında yayınladığı 133 sayfalık raporda venezuela'nın halkın ağır iktidar baskısı altında olduğu yorumuna yer vermişti.
 
belgede, gücü tek elde toplamakla suçlanan hükümetin, muhalefeti sansür yoluyla ve yargıyı silah olarak kullanarak sindirdiği; pek çok kişinin karşıt görüş deklare ettiği için uzun yıllar süren yargılamalarla karşı karşıya geldiği yazılmıştı. 
 
13 yıldır görevde olan chavez, muhalefetin kendisine karşı birleşmesine rağmen 7 ekim'de yeniden venezuela devlet başkanı seçilmişti. chavez, sağlığına kavuştuğu takdirde 10 ocak'ta yemin edecek ve 2016'ya dek görevini sürdürecek. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;