Kültür-Sanat

Che ve Picasso'nun fotoğrafçısı öldü

Efsanevi devrimci gerilla lideri Che Guevara ile yüzyılın en önemli ressamlarından Pablo Picasso’nun portre fotoğraflarını çeken İsviçreli fotoğrafçı Rene Burri hayatını kaybetti.

Konular: Kültür-Sanat
Rene Burri 81 yaşında hayatını kaybetti. [Fotoğraf: EPA]

uluslararası fotoğraf ajansı magnum, fotoğrafçıları rene burri’nin kanser tedavisi gördüğü isviçre’nin zürih kentinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

burri ölümünden önce 30 bin fotoğraflık arşivini lozan’daki elysee müzesi’ne bağışlamıştı.

1933 yılında zürih’te doğan rene burri, doğduğu kentteki sanat okulunu bitirdi. mezun olduktan sonra isviçre’deki walt disney stüdyolarında asistan kameraman olarak çalıştı.

ilk fotoğrafı, 1946 yılında birleşik krallık başbakanı winston churchill’i üstü açık arabasında çektiğinde 13 yaşındaydı.

‘che kibirli ancak çekici bir adamdı’

burri 1956 yılında magnum için çalışmaya başladı ve önemli siyasi olayları çekti. 

che guevara’nın puro içerken çektirdiği ünlü fotoğrafında, efsanevi küba lideri fidel castro’nun farklı portrelerinde ve picasso, giacometti, klein gibi dünyaca ünlü sanatçıların birçok fotoğrafında burri’nin imzası var.

che için “kibirli bir adam” diyen burri, “ancak bir çekiciliği var. kafesteki bir kaplan gibi” ifadelerini kullanmıştı. isviçreli fotoğrafçının picasso’nun fotoğrafını çekmek için dört yıl beklemesi gerekti.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;