CHP kurultayı

CHP'de Kılıçdaroğlu rakipsiz

CHP’nin iki gün sürecek kurultayı bugün başlıyor. Kemal Kılıçdaroğlu tek aday olarak genel başkanlığa aday. CHP’de asıl merak edilen konu, oluşacak Parti Meclisi ve milletvekili adaylığı konusunda gelebilecek tüzük değişikliği.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: AA]

chp genel başkanlığı için adaylıklarını açıklayan yalova milletvekili muharrem ince ve eski milletvekili umut oran’ın adaylıktan çekilmesi ile mevcut genel başkan kemal kılıçdaroğlu karşısında aday olacağını açıklanan tek isim milletvekili mustafa balbay kalmıştı. ancak balbay da, genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 10’unun imzasını toplamayı başaramadı.

tekrar genel başkan seçilmesi kesin olan kemal kılıçdaroğlu için asıl önemli sınav pazar günü gerçekleşecek.

parti üst yönetiminde önemli değişiklikler yapacağını daha önce dile getiren kemal kılıçdaroğlu bu değişiklikleri örgütüne kabul ettirebilecek mi? pazar günü chp delegeleri öncelikle parti meclisi üye seçiminin şekline karar verecek. seçimin blok liste mi, yoksa çarşaf liste ile mi yapılacağı oylanacak. chp lideri bu konuda görüş belirtmedi “delege karar verecek” demekle yetindi. bu oylamanın ardından yapılacak parti meclisi seçiminde genel başkanın sunduğu isimler delegelerin beğenisine sunulacak. bu listede yer alan isimler kemal kılıçdaroğlu’nun partide yaratmayı tasarladığı dönüşümler hakkında fikir verecek.

tüzük değişikliği

chp’de kurultay’ın ilk gün ayrıca bir tüzük değişikliği komisyonu’da oluşturulacak. bu komisyonun bazı tüzük değişikliklerini delegelerin onayına sunması bekleniyor. yeni hazırlanacak tüzükte milletvekili adaylığı için bazı kısıtlama ve genel merkez kontenjan kısıtlaması getirilebileceği beklentisi hâkim. eğer bu değişiklikler gerçekleşirse chp’de yıllardır milletvekilliği yapan bazı isimlerin önümüzdeki dönemde aday olmaları mümkün olmayacak.

kılıçdaroğlu'ndan tweet

chp genel başkanı kılıçdaroğlu, chp 35. olağan kurultayı öncesi twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"chp 35. olağan kurultayı’nı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek bir felsefeyle, kardeşçe yapacak. ülkenin geleceği için var gücümüzle çalışmak en asli görevimizdir. çünkü tek vücut olmuş bir chp, türkiye için tek çıkış yoludur."

kılıçdaroğlu kongrede yaptığı konuşmada ise şu sözleri sarf etti:

"bu kurultayın bir bayram havası içinde geçmesini isterdik, bu sahnede oyunların oynanmasını, türkülerin söylenmesini isterdik. isterdik ki hapishanelerde gazeteciler olmasın, isterdik ki türkiye'de hiçbir çocuk yatağa aç girmesin, hiçbir çocuk teröre kurban gitmesin ama bugün geldiğimiz nokta iç açıcı değil, yönetilemeyen bir türkiye gerçeği var. özgürlüğü isteyenler bir olursa emin olun türkiye'yi aydınlığa çıkartırız."

"mısır'daki sağır sultan da duysun, biz chp'liler olarak bu ülkeye hizmet etmeyi temel görev biliyoruz. biz chp'liler olarak terör nereden gelirse gelsin, nasıl gelirse gelsin, hangi amaçla olursa olsun, teröre karşıyız. terör bir insanlık suçudur. insan hayatı kadar değerli olan bir şey yoktur. terör bir insanlık suçuysa teröre karşı durmak insanlığın ortak görevidir. hiç kimse unutmasın, terörden beslenen terör örgütleridir, kandan beslenen terör örgütleridir. terörle mücadele akılla, bilimle, irfanla yapılır. terörle mücadele kolay bir mücadele değil ama bugün geldiğimiz nokta iç açıcı nokta değil. 31 yıldır pkk terör örgütüyle mücadele ediyoruz, önce 'iki baldırı çıplak' dediler, bugün gelinen nokta çok daha vahim bir tabloyu ortaya koyuyor."

"sıfır terörle devraldılar"

ak parti'nin sıfır terörle ülkeyi teslim aldığını öne süren kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"bugün geldiğimiz noktada 'biz barışı sağlayacağız' dediler, 'birlikte olmayı gerçekleştireceğiz' dediler. 'buyurun yapın' dedik. onlara nasıl yapacaklarını da anlattık. 'sizin önerinize ihtiyacımız yok' dediler. terör örgütüyle masaya oturdular. biz, benim başkanlığımda bir grup arkadaşla dönemin başbakanını ziyaret ettik. yol haritamızı paylaştık. sonra siyasal partileri değil terör örgütlerini muhatap alarak masaya oturdular.türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki fotoğrafların irak'tan, suriye'den ne farkı var" 

"önce 'silahları bırakın yurt dışına çıkın' dediler. örgütün yetkilileri 'bırakmayız' dediler. ilk darbeyi orada yediler. valilere talimat verdiler, 'sakın dokunmayın' diye. bugün 17 ilçede, pek çok ilde terör örgütü silahları depoladı. kandil'den gelenler şehir merkezinde çocuklara terör eğitimi verdi, akp sadece bunları seyretmekle kalmadı, 'kimse bunlara dokunmayacak' dedi. mahkemeler, vergi daireleri kurdular, sesleri çıkmadı. sadece bu mu? bunları ben söylüyorum, 'sen muhalefet partisi olduğun için söylüyorsun' diyorlar. hayır, acı bir gerçeği erdoğan'ın dilinden sizlere sunacağım, bir televizyon kanalında, 'çözüm süreci'ni bunlar adeta, güneydoğu'da silah stoklama süreci olarak değerlendirdiler' diyor. kim söylüyor, bu ülkenin başbakanı diyor, 'çok ciddi silah stokladılar' diyor. şimdi ben 78 milyon yurttaşımın vicdanına sesleniyorum, doğu, güneydoğuda kentler, ilçeler silah deposu haline getirilirken iktidarda kim vardı?"

yaşananların tamamının sorumlusunun ak parti olduğunu öne süren kılıçdaroğlu, "bu gerçeğin bilinmesini istiyorum. 2002'de sıfır terörle ülkeyi devraldılar, bugün kan gölüne dönen bir türkiye. bugün bunu sorgulamamız lazım. sorgulayalım ki bu sorunu nasıl çözeceğiz, onu bilelim" dedi.

"sorumlu taksici şehmuz mu"

"bütün bunları sorumlusu kim? diyarbakır'daki taksi şoförü şehmuz mu sorumlusu" diyen kılıçdaroğlu, "bu işin sorumlusu bu ülkeyi yönetenlerdir, bu gerçeği herkesin bilmesini isterim. neyin bedelini ödüyor türkiye? neden zamanında tedbir almadın? bunu sorgulamak lazım" ifadesini kullandı:

"doğudaki, batıdaki kürt kökenli kardeşlerime sesleniyorum; bizler hiçbir ayrımı kabul etmiyoruz. kimlik siyaseti yapmıyoruz, kürt kimliğinle gurur duyabilirsin, onur duyabilirsin, hiç kimse senin kimliğini asla ve asla sorgulamayacak. seni kandırdılar, sana yalancı baharı yaşattılar, 'barışı getiriyoruz' dediler ve ülkeyi kan gölüne çevirdiler. sevgili kardeşim biz seninle çanakkele'de, inönü'de, maraş'ta, antep'te birlikteydik, yine omuz omuza bu ülkeye özgürlükçü demokrasiyi getireceğiz, hiç kimsenin şüphesi olmasın. biz yine seninle birlikte hiç kimsenin kimliğinden ötürü ötekileştirilmemesini sağlayacağız, insanın insana kulluğuna son vereceğiz. bunun sözünü veriyoruz sevgili kürt kökenli kardeşim. yine bütün vatandaşlarıma söylüyorum; türkiye'nin en temel sorunlarından biridir, toplumsal barışımız dinamitlenmiştir. toplumsal barışı sağlayacak tek parti vardır, o da chp'dir. hiç kimse unutmasın. biz bu ülkeyi birlikte kurduk, biz bu ülkede birlikte yaşıyoruz, yaşayacağız, hiçbir yurttaşımızın ötekileştirilmesini istemiyorum."

yeni anayasa tartışmaları

yeni anayasa tartışmalarına da değinen kılıçdaroğlu, toplumun özgürlükçü bir anayasa istediğini dile getirdi. darbe döneminde çıkan yasaların, darbe hukukunun ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan kılıçdaroğlu, türkiye'ye özgürlükçü bir demokrasinin gelmesi gerektiğini belirtti.

samimi olarak toplantılara katılıp, düşüncelerini savunacaklarını söyleyen kılıçdaroğlu, "bir kişinin kişisel beklentileri üzerine yeni bir dünya inşa edilmesine" ise asla izin vermeyeceklerini ifade etti.

kılıçdaroğlu, "ak parti'nin değerli genel başkanı'na açık çağrıda bulunuyorum; siz bu ülkede özgürlükçü bir demokrasi istiyorsanız, gelin darbe hukukunu tamamen değiştirelim. anayasa da darbe hukukun bir parçası, bunları değiştirebilirsek, demokrasiyi getirmiş oluruz" dedi.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;