Amerika

CIA Başkanı istifa etti

Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayıyla da tanınan emekli general Petraeus, 'evlilik dışı ilişkisinden dolayı' görevi bıraktı.

Haberin Öne Çıkanları

İstifasını Obama'ya sundu

Soruşturmayla ortaya çıktı

En parlak generallerden

Petraeus, istifasıyla ilgili çalışanlarına yaptığı açıklamada, ‘kötü bir karar verdiğini’ ifade etti. [AFP]

abd’de, merkezi istihbarat teşkilatı (cia) başkanı david petraeus, evlilik dışı ilişki yaşadığını itiraf ederek istifa etti.

petraeus'un, perşembe günü görüştüğü abd başkanı barack obama’ya sunduğu istifası, cuma günü kabul edildi.

abd’nin 11 eylül saldırılarından sonraki dönemde görev yapan en parlak kariyerli generallerinden biri olan petraeus, istifasıyla ilgili olarak cia çalışanlarına yaptığı açıklamada, ‘kötü bir karar verdiğini’ söyledi. petraeus, hem bir eş hem cia’in lideri olan bir kişi için böyle bir davranışın kabul edilemez olduğunu belirtti. 

başkan obama ise yaptığı açıklamada petraeus’a teşekkür ederek, cia başkanı'nın uzun yıllar boyunca ülkesine hizmet ettiğini ve ömrü boyunca abd'nin daha güvenli ve güçlü olması için çalıştığını ifade etti.

petraeus’un söz konusu ilişkisi ise amerikan federal soruşturma bürosu’nun (fbi) yürüttüğü bir operasyon sırasında ortaya çıktı. fbi’ın tam olarak ne hakkında soruşturma yürüttüğü ise henüz netlik kazanmadı.

çokuluslu gücün komutanıydı

1974 yılında abd askeri akademisinden mezun olan petraeus, ülke tarihinin en büyük askeri operasyonlarını yönetmiş bir general. ilk büyük görevini 2007 yılının şubat ayında alan petraeus, irak’ta görev yapan çokuluslu gücün komutanlığını üstlenmişti. petraeus irak'taki görevini 2008 yılının eylül ayına kadar sürdürdü. petreaus, bazı çevreler tarafından irak'ta uyguladığı ek asker sevki stratejisiyle 2007 yılında savaşın gidişatını tersine çeviren isim olarak hatırlanıyor.

david petraeus ikinci büyük görevini ise afganistan’da üstlendi. afganistan’daki nato güçlerinin komutanlığını 4 temmuz 2010’da üstlenen petreaus, burada 30 bin ek askerin görevlendirilmesi stratejisini uygulamakla görevlendirilmişti.

cia başkanlığı için abd başkanı barack obama tarafından önerilen petreaus, 30 haziran 2010’da abd senatosu tarafından 94 oyla bu stratejik göreve atanmıştı.

petraeus, türk kamuoyu tarafından ise irak’ta hava indirme tümeni komutanı olduğu dönemde amerikan askerlerinin süleymaniye kentinde türk askerlerinin başına çuval geçirmesi olayıyla hatırlanıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;