ABD

CIA'in yeni patronu Mike Pompeo

Trump'ın Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörlüğü için aday gösterdiği Cumhuriyetçi Kansas vekili Mike Pompeo, Senato'da yapılan oylamada gerekli sayıya ulaşarak CIA'in yeni patronu oldu. Pompeo, İran karşıtı söylemleriyle tanınıyor, bu ülkeyle varılan nükleer anlaşmaya sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Konular: ABD

oylamada 100 senatörden 66'sı pompeo için olumlu yönde oy kullanırken, 32 isim karşı çıktı. pompeo'ya 'hayır' oyu kullananların 31'i demokrat parti'den. cumhuriyetçi parti'den bir senatör de pompeo'nun adaylığına karşı oy kullandı. senato'daki seçim sonucunun açıklanmasının ardından abd başkan yardımcısı mike pence, pompeo'nun cia'in yeni direktörü olduğunu duyurdu. 

temsilciler meclisinde üç dönemdir cumhuriyetçi partiden kansas vekili olarak görev yapan ve aynı zamanda istihbarat komitesi üyesi olan pompeo, washington'da iran karşıtı söylemleriyle tanınıyor.

senato istihbarat komitesinde geçen hafta adaylığıyla ilgili gerçekleştirilen oturumda senatörlerin sorularını yanıtlayan mike pompeo, başkanlık seçimlerine rusya'nın "siber saldırı yoluyla müdahale ettiği" iddiasını desteklemiş, "rusya'nın demokrasimize zarar vermek istediğinden şüphem yok" ifadesini kullanmıştı.

pompeo, libya'nın bingazi kentindeki abd konsolosluğuna 2012 yılında düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturma sırasında aldığı görevle demokrat partinin başkan adayı hillary clinton'a yönelik sert eleştirilerinden sonra partisinde yükselen isim olmuştu.

iran ile varılan nükleer anlaşmaya şiddetle karşı çıkan pompeo, basına sızdırdığı belgelerle abd ulusal güvenlik ajansının (nsa) bazı dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran kurumun eski sistem analisti edward snowden'ın vatan haini olduğunu ve idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;