Türkiye

'Çılgınca hatalar yapıldı'

Deniz Baykal, yerel seçimlerde CHP'nin hakettiği sonucu almadığını söyledi, "Göz göre göre hata yapıldı. Boş lafa doyduk, tazelenmeye ihtiyaç var" dedi. Baykal'ın açıklamalarına Genel Merkez'den yanıt geldi: Özeleştiri de kıymetli bir müessesedir.

Konular: Deniz Baykal, CHP

Haberin Öne Çıkanları

'Gerçeği görmek lazım'

'Boş lafa doyduk'

'Uzlaşma şart'

CHP Sözcüsü Haluk Koç Baykal'ın eleştirilerine yanıt verdi. [AA-ARŞİV]

chp'nin eski genel başkanı ve antalya milletvekili deniz baykal, "önümüzde genel seçimler var, çok fazla da zaman yok. bunu şimdiden halletmek lazım. 'o bahane bu bahane' deyip bu görevi savsaklamamak lazım. doğru teşhisleri koyup, gereğini yapmak lazım" diye konuştu.

antalya döşemealtı belediyesi'nin yeni chp'li başkanı turgay genç'i makamında ziyaret eden baykal, hatalardan ders almak gerektiğini söyledi. "birbirimizi suçlamak için, kendimizi savunmak için yapmamak lazım, gerçeği görmek lazım. gerçek açık tabii" dedi.

'çılgınca hatalar yapıldı'

özellikle antalya' da chp'nin hakettiği sonucu elde edemediğini söyleyen baykal şöyle konuştu:

"bunlar değerlendirilecek. yanlış yaptığımız açık, hata olduğu açık. şimdi söylüyor değiliz, uyardık, göz göre göre de yapıldı. olunca da böyle oldu. bundan gerekli sonuçları çıkarıp, bir çizgiyi çizmeye ve yanlıştan kurtaracak doğru mekanizmaları kurup yanlışları kaldırıp, yeniden ayağa kalkmak lazım. bunu yapacak birikim, kadro her şey var. çok rahatça bu gerçekleştirilebilir. niye böyle olduğunu anlamış da değilim. göz göre göre yapıldı, çılgınca hatalar yapıldı"

'boş lafa doyduk'

yerel seçim sürecinde herkesin üzerine düşen çalışmayı yaptığının altını çizen deniz baykal, "anlaşılıyor ki bu tablo çok daha ciddi noktalarda düzenlemeler yapılması gerektiren bir tablo. yanlışımızı da biliyoruz, hatamızı da biliyoruz. bunu düzeltmek de istiyoruz. 'ondan oldu, bundan oldu' falan bunlar boş laf. boş lafa doyduk, ciddi bir tabloyu boş lafla izah etmesin kimse" diye konuştu.

'tazelenmeye ihtiyaç var'

genel seçimler için çok fazla zaman olmadığını söyleyen baykal, "'onu atlatalım, bunu geçelim' dersek yanlış yapmak olur. doğru teşhisleri koyup, gereğini yapmak lazım. tazelenmeye yeniden ihtiyaç var" dedi. eski chp lideri, bu açıklamasının bir kurultay çağrısı olup olmadığı yönündeki soruya ise "hangi yöntemle olur, nasıl olur bilmiyorum. herkesin kendisinin yapması lazım, kişilerin yapası lazım, kurumların yapması lazım, genel merkezin yapması lazım. bunun doğru değerlendirilmesi halinde birdenbire yepyeni bir tablo çıkar" diye yanıt verdi. 

'uzlaşma şart'

deniz baykal, bir soru üzerine yerel seçim sonuçlarının cumhurbaşkanlığı seçimlerine olası yansımasını "daha başarılı seçim dönemi geçirseydik, cumhurbaşkanı seçimine olumlu katkılar getirirdi" sözleriyle açıkladı. 

adaylık konusunda siyasi partiler arasında uzlaşma yakalanması gerektiğini dile getiren baykal, "iktidar kendi içinde şekillenme yapıyor, muhalefetin de bir araya gelmesi, kendi içinde bir oluşumu gerçekleştirmesi gerekiyor. zamanı var, 1.5 ay var daha" diye konuştu.

deniz baykal, kendisinin cumhurbaşkanı adaylığına ilişkinse "sürecin sonucunda netleşecek iştir. kişisel talepler, heveslerle çözülecek bir konu değildir" yorumunu yaptı. 

genel merkez'den baykal'a yanıt

chp merkez yönetim kurulu, kemal kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. toplantı devam ederken chp sözcüsü haluk koç 30 mart seçimine ilişkin parti içinden yükselen eleştirilere yanıt verdi. koç'a, baykal'ın "seçim sürecinde çılgınca hatalar yapıldı" sözleriyle ilgili değerlendirmesi soruldu. 

koç, "baykal'ı kastetmiyorum, genel olarak söylüyorum. eleştiri özel bir müessesedir ama özeleştiri de kıymetli bir müessesedir" karşılığını verdi.

haluk koç cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak da chp'nin tüm kesimlere hitap edebilecek, kimliği kişiliği belli bir ismi aday göstereceğini söyledi. abdullah gül'ün "cumhurbaşkanlığı kimsenin cebinde değil" dediğini hatırlatan koç, "birisi ise çantada keklik olarak görüyor" dedi.

koç cumhurbaşkanlığı seçim süreci nedeniyle yaşanacak tartışmaların ardından 'akp'de fetret dönemi' yaşanacağını öne sürdü.

chp'de seçim sonuçları cuma günü yapılacak parti meclisi'nde, cumartesi günü de milletvekilleriyle yapılacak değerlendirme toplantısında ele alınacak. 

kaynak: al jazeera ve doğan haber ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;