Amerika

Çin ordusu ABD'yi kaygılandırıyor

ABD Savunma Bakanlığı, Pekin’in hızla artan askeri gücünün bölgesinde tansiyonu artırabileceğini açıkladı. Çin'e göreyse iddialar ‘palavra’.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Pentagon raporu

Çin silahlanıyor

Şeffaflık talebi

Çin, ilk uçak gemisini deneme amaçlı olarak bu ayın başında suya indirmişti.
Çin, ilk uçak gemisini deneme amaçlı olarak bu ayın başında suya indirmişti. Reuters

abd savunma bakanlığı, çin ordusunun hızla modernleştiğini, fakat pekin’in büyüyen askeri gücünü ne amaçla kullanacağının halen belirsiz olduğunu açıkladı. pentagon, her yıl düzenli olarak abd kongresi’ne sunduğu yıllık çin raporunda, pekin’in askeri yatırımlarının özellikle deniz kuvvetlerine odaklandığını ifade etti.

pentagon dün açıkladığı raporunda, çin’in 2020 itibarıyla bölgesel odaklı, tamamen modernize edilmiş bir orduya sahip olacağı öngörüsünde bulundu. rapor, çin’in, güvenlik ve ekonomi alanlarındaki çıkarlarının coğrafi olarak yayılmasıyla, özellikle denizlerde daha etkin olmayı amaçladığının altını çizdi.

pekin’in, küçük de olsa, ordusunun ve güvenlik ilişkilerinin şeffaflaşmasına yönelik iyileştirmeler yaptığını ifade eden pentagon, “yine de çin’in artan askeri gücünü ne şekilde kullanacağı bilinmezliğini koruyor” ifadesini kullandı.

raporda, çin’in askeri yatırımlarının başlıca amaçlarından birinin, tayvan'la olası bir çatışma durumunda abd'nin müdahalesini engellemek olduğu da kaydedildi.

pekin, 1949 yılında iç savaş sırasında ülkeden kaçan milliyetçi çinlilerin kurduğu tayvan’ı, gelecekte çin ile birleşecek olan kendi toprağı olarak görüyor.

'Birincil çıkar' bölgesi

çinli yetkililer, 2010 yılında yaptıkları açıklamalarda, güney çin denizi’ni ilk kez 'birincil çıkar' bölgesi olarak tanımlamıştı. pekin, bu tanımlamayı bundan önce sadece, çin sınırları içine dahil olduklarını açıkça beyan ettiği, tayvan, tibet ve sincan için kullanmıştı. 

schiffer: bölgesel tansiyon artabilir

rapor hakkında dün bir basın toplantısı düzenleyen abd savunma bakanı yardımcısı michael schiffer, çin’in büyüyen askeri gücüyle, “diplomatik avantaj sağlamaya, çıkarlarını dayatmaya veya uyuşmazlıkları lehine çözmeye” yönelebileceğini belirtti. schiffer, “ülkenin askeri yeteneklerindeki artışın hızı ve içeriği, bölgedeki tansiyonu artırabileceği gibi, yanlış anlama ve hesaplamalara da neden olabilir” ifadesini kullandı.

bakan yardımcısı ayrıca, çin’in geçtiğimiz ay deneme amaçlı olarak suya indirdiği ilk uçak gemisinin, 2012 yılında tüm fonksiyonlarıyla devrede olacağı tahminini dile getirdi. schiffer, bu tarihten itibaren uçaksız olarak kullanılabilecek gemiden ilk uçağın havalanabilmesi için birkaç yıl daha gerektiğini ifade etti.

çin, bu yıl ilk uçak gemisi varyag’ı suya indirmenin yanında, yeni hayalet uçağı j20'nin ilk test uçuşunu da gerçekleştirmişti.

pekin, güney çin denizi’nin kendi egemenlik alanı olduğunu iddia ederken, birçok güneydoğu asya ülkesi buna karşı çıkıyor. filipinler ve vietnam, bu yıl yaptıkları açıklamalarda çin’in bölgede giderek daha agresif davrandığını iddia etmişti.

xinhua raporu eleştirdi

rapora çin’den ilk tepki resmi haber ajansı xinhua’dan geldi. xinhua haber ajansı, iddiaların “palavra” olduğunu ve raporun çin ordusunun “ortaya koyduğu askeri tehdidi abarttığını” belirtti.

ajansta bugün yayınlanan yorum yazısında, abd’nin yılda 700 milyar dolar silah harcaması yaptığı vurgulandı. xinhua, “2010 yılında dünyada yapılan askeri harcamaların yüzde 40'ından sorumlu olan pentagon'un her seferinde çin’i işaret etmesi garip” ifadesini kullandı.

xinhua ayrıca, pentagon raporunun tayvan konusunda çin’in içişlerine karıştığını iddia etti.

çin, bu yılki savunma harcamalarını yüzde 12,7 artırıp 91,7 milyar dolara çıkaracağını duyurmuştu. pentagon, pekin tarafından bu alanda açıklanan rakamların şeffaf olmadığını iddia ediyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;