Dünya

Çin'de 'lider adayı' görevden alındı

Yardımcısı ABD'ye iltica girişimiyle suçlanan Komünist Parti'nin Chongqing kentindeki lideri Bo Xilai, gelecek vadeden bir siyasetçiydi.

Haberin Öne Çıkanları

Yerine yardımcısı getirildi

Yolsuzlukla mücadele etti

Politbüro'daki durumu belirsiz

Bo'nun, 25 üyeli Çin Komünist Partisi Politbürosu'ndaki görevini sürdürüp sürdürmediği netleşmedi. [Reuters]

çin'de gelecekte en üst düzeyde makamlara aday olabileceği düşünülen siyasetçilerden bo xilai, görevden alındı. bo xilai, çin komünist partisi'nin ülkenin güneybatısında bulunan chongqing kentindeki lideriydi.

ülkenin resmi haber ajansı xinhua, bo'nun yerine yardımcısı zhang dejiang'ın getirildiğini bildirdi.

bo'nun, 25 üyeli çin komünist partisi politbürosu'ndaki görevini sürdürüp sürdürmediği ise netleşmedi.

62 yaşındaki bo xilai, komünist parti'de üst düzey görevler üstlenen önde gelen temkinli ve pragmatik siyasetçilerin aksine, popülist uygulamaları ile bilinen bir politikacıydı. çin komünist partisi'nin üst kademelerinde bu yıl içinde önemli değişiklikler yapılacakken, ülkede haftalardır bo'nun siyasi geleceği hakkında yoğun spekülasyonlar yapılıyordu. bo'nun çin komünist partisi'nin kasım ayında yapılacak 18. parti kongresi'nde, politbüro'nun dokuz üyeli yürütme komitesi'ne girebileceği belirtiliyordu.

2007 yılından bu yana çin komünist partisi'nin chongqing'deki lideri olan bo, organize suçla ve yolsuzklukla mücadeledeki başarısını ön plana çıkartan bir kampanya yürütüyordu.

‘abd’ye iltica girişimi’ iddiası

çin'de, komünist parti'nin 'ölümsüz' sekiz liderinden biri olan bo yibo'nun 'prensi' olarak görülen bo ile ilgili spekülasyonları artıran son gelişme ise bo'nun sağ kolu olan chongqing emniyet müdürü ve belediye başkan yardımcısı wang lijun'nin abd'ye iltica etmeye çalıştığı yönündeki haberlerdi.

wang lijun'un, chengdu kentindeki abd konsolosluğu'na sığındığı ancak çin yetkililerine iade edildiği bildirilmişti. iltica girişimi iddiası sonrası wang hakkında soruşturma başlatılmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;