Dünya

Çin'den ABD'ye uyarı

Pekin, ABD'yi senatoda tartışmaya açılan ve Çin'i cezalandırmayı amaçladığı öne sürülen ekonomik tasarıya şiddetle karşı olduğunu belirtti.

Konular: Ekonomi

Haberin Öne Çıkanları

'ABD'nin önlemlerine karşıyız'

Para değerini düşük tutuanlara yaptırım

Senato tasarıyı gündeme aldı

ABD senatosunda gündeme alınan tasarının Çin'i cezalandırmayı hedeflediği öne sürülüyor. [AFP]

çin dışişleri baknalığı, amerika birleşik devletleri (abd) senatosu’nun gündemine aldığı ve çin’i hedef aldığı düşünülen tasarıya şiddetle karşı olduğunu açıkladı. abd senatosu pazartesi günü parasının değerini düşük tutan ülkelere gümrük tarifeleri uygulanması tasarısının tartışmaya açılmasını onaylamıştı.

çin hükümetine ait internet sitesinden yayınlanan bildiride, abd’nin döviz dengesizliklerini bahane ederek, dünya ticaret örgütü’nün (dtö) kurallarına ters düşen ‘korumacı’ önlemler aldığı ifade edildi.

çin dışişleri bakanlığı sözcüsü ma zhaoxu, çin’in, abd’den korumacılığı bir kenara bırakmasını ve ekonomi ve ticaretle ilgili konuları siyasileştirmemesini ve abd-çin ticari ilişkilerini geliştirecek önlemler almasını istediğini söyledi.

‘ticaret savaşı’ yolda mı?

tasarı, alınacak önlemlerin yeni iş imkanları yaratacağını düşünenlerle, bu önlemlerin ‘ticaret savaşları’na yol açacağını savunanlar arasında tartışma yarattı.

ancak çin’i etkileyecek bir karar alınması için tasarının tartışıldıktan sonra tekrar oylanması kabul edilmesi halinde de temsilciler meclisi’ne gitmesi gerekiyor.

tasarının temsilciler meclisi’nden de geçmesi halinde yasalaşmadan önce abd başkanı barack obama tarafından imzalanması gerekiyor.

tasarıyı destekleyenler yuan’ın değerinin hala olması gerekenin yüzde 40 oranında altında olduğunu, bunun da   geçen yıl çin’le ticarette 273 milyar dolar açık yaşanmasının sebebi olduğu belirtiliyor.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;