Bilim-Teknoloji

Çin'den navigasyon sistemine iki yeni uydu

Kendi navigasyon sistemini geliştiren Çin, bu amaçla uzaya iki navigasyon uydusu daha gönderdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Çin'in navigasyon sistemi için uzaya gönderdiği uydu sayısı 19'a ulaştı
Çin'in navigasyon sistemi için uzaya gönderdiği uydu sayısı 19'a ulaştı

şinhua ajansının haberine göre, ülkenin orta kesimindeki şiçang uydu fırlatma merkezinden tek taşıyıcı roketle çin'in yapım aşamasındaki küresel "kuzey yıldızı (beydou) navigasyon uydu" sistemi için iki uydu daha gönderildi.

haberde, navigasyon sistemi kapsamında gönderilen uydu sayısının 19'a çıktığı ifade edilirken, uyduların kısa süre içinde önceden belirlenmiş yörüngelerine oturduğu açıklandı.

fırlatma işleminde, ülkenin yerli üretimi olan uzun yürüyüş adlı taşıyıcı roket serisine ait yüencıng-1 roketinin kullanıldığı ve bu modelin tek fırlatmada birden çok uyduyu yörüngeye oturtabilme özelliğinin bulunduğu ifade edildi.

meteoroloji, balıkçılık, telekomünikasyon, haritalandırma gibi alanlarda bilgi sağlama amaçlı geliştirilen kuzey yıldızı uydu serisinin 2020 yılına kadar yörüngede 30 uyduya ulaşarak daha etkin ve kapsamlı küresel konumlandırma hizmeti sağlaması hedefleniyor.

gps ve glonass var

navigasyon amacı ile yaygın olarak kullanılan ve abd tarafından oluşturulan gps teknoloji sayesinde dünya üzerinde birkaç metrelik hassasiyetle konum bilgisi alınabiliyor. benzer bir sistem ise rusya tarafından geliştirilen glonass. avrupa birliği'nin geliştirdiği galileo da yine uydu üzerinden konum belirleme servisi olarak hizmet vermeyi amaçlayan bir proji. çin'de kendi navigasyon sistemi ile uydular yardımı ile konum belirleme teknolojisini hayata geçirmeye çalışıyor. 2000 yılında başlayan projenin 2020 yılında tam anlamıyla hayata geçirilmesi planlanıyor 

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera    

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;