Futbol

Çin'in Avrupa çıkartması

Son olarak Milan'ı satın alan Çinli yatırımcılar Avrupa'nın birçok ülkesinde boy gösteriyor. Çin, hem Avrupa'nın yıldızlarını kendi ligine getiriyor hem de gidip Avrupa'da kulüp satın alıyor.

Konular: Spor, Çin
Aguero, Çin Devlet Başkanı Xi Jimping ve İngiltere Başbakanı Cameron. [Twitter]

ingiltere'de yatırım yaptıkları 5 kulüp dikkat çekiyor. premier lig'de şampiyonluğa oynayan manchester city'nin başını çektiği city futbol grubu'nun yüzde 15'i onların. bu grupta manchester city'nin yanı sıra abd'den new york city, uruguay'dan atletico torque, japonya'dan yokohama marinos ve avustralya'dan melbourne city var. anlaşmanın bedeli yaklaşık 400 milyon dolar.

çinlilerin yatırım yaptığı diğer ingiltere kulüpleri, west bromwich albion, aston villa, wolverhampton ve birmingham var.

fransa’da sochaux, auxerre, nice ve lyon’da çinlilerin yatırımcıları var. beşiktaş’ın uefa avrupa ligi’ndeki rakibi lyon’un yüzde 20’si onların. bunu da yaklaşık 112 milyon dolara aldılar.

italya’da milan’dan önce inter’i satın almışlardı. milyarder zhang jindong, 287 milyon dolar vererek inter’in yüzde 68’ini aldı. milan da çinlilerin oldu. böylece bir dönem avrupa’da tarih yazan milano’nun iki büyük kulübü çinlilerin egemenliği altında.

ispanya’da espanyol’un yüzde 90’ı kasım 2015’ten beri çinlilerin. sahibi 46 yaşındaki chen yansheng. atletico madrid’in yüzde 20’sini 45 milyon dolara aldılar. satın alan wang jianlin, çin’in en zengin ikinci ismi. bloomberg’e göre serveti 31 milyar dolar. granada’nın da yüzde 98’inde çinliler imzası var.

bu futbol ülkelerinin yanı sıra çekya’dan slavia prag, hollanda’dan den haag’da çinli yatırımcılar var.

kaynak: al jazeera ve afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;