Çin

Çin'in ilk yerli uçak gemisi suya indirildi

Çin'in ilk yerli yapım uçak gemisi ülkenin kuzeyinde yapılan törenle suya indirildi.

Konular: Çin
[Fotoğraf: Reuters]

çin'in liaoning eyaletinin dalien kentindeki limanda yapımı tamamlanan ülkenin ilk yerli uçak gemisinin suya indirilmesi töreni çin merkez televizyonu (cctv) tarafından canlı yayınlandı. törene çin merkezi askeri komisyonu başkan yardımcısı ve çin halk kurtuluş ordusu donanma kuvvetleri komutanı general fan çanlong da katıldı.

üretimine 2012 yılında başlanan 001a sınıfı uçak gemisinin gövde ağırlığı 50 bin tonu buluyor.

geminin ismi ve diğer özelliklerine ilişkin ayrıntılar henüz paylaşılmadı ancak suya indirilen gövdeye santral teçhizatı, sistem yüklemeleri ve silah montajı yapılma aşamasına geçileceği aktarıldı.

[Fotoğraf: Reuters]

savunma bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yerli uçak gemisinin 2020'den önce ordu envanterine alınacağı belirtilmişti.

bu; çin'in ikinci, kendi imkanlarıyla yaptığı ilk uçak gemisi. ülkenin sahip olduğu ilk uçak gemisi liaoning, eski adıyla varyag, eylül 2012'de orduya teslim edilmişti. liaoning'in platformu ukrayna'dan alınmıştı.

güney çin denizi'nde pekin-washington gerilimi

güney çin denizi'nde oluşturduğu yapay adalarda hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan pekin yönetimi, bölgede başta filipinler olmak üzere vietnam, brunei ve malezya'nın aralarında olduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

washington yönetimi, ihtilaflı güney çin denizi'nin seyrüsefer özgürlüğüne sahip uluslararası sulara dâhil olduğunu ileri sürerek bölgeye askeri unsurlar gönderiyor. abd yetkilileri, tartışmalı sulardaki yapay adalarda tesisler inşa eden çin'e "uluslararası hukuku ihlâl ederek bölgeyi askerileştirdiği" suçlamasını yapıyor.

pekin yönetimi, pasifik'te abd'nin askeri varlığına karşı olduğunu her fırsatta dile getiriyor. ülkedeki askeri yetkililer, çin'in en az iki uçak gemisi daha yapma planı olduğunu dile getiriyor.

çin'in yanı sıra 6 ülkenin ordu envanterinde uçak gemisi var.

abd, her biri ortalama 100 bin ton yük değiştirme kapasitesine sahip nimitz sınıfı nükleer yakıtlı 10 uçak gemisine sahip.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;