Suudi Arabistan

Cubeyr Bağdat'ta

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr resmi ziyaret için Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Cubeyr, İbadi ile 'ikili ilişkilerin güçlendirilmesi konusunu' görüştü. Bu, 2003 yılında Irak'ın işgal edilmesinden sonra bir Suudi bakanın Irak'a gerçekleştirdiği ilk ziyaret.

suudi arabistan dışişleri bakanı adil cubeyr resmi ziyaret için ilk kez irak'ta. irak dışişleri bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, cubeyr beraberindeki heyetle bağdat'a gitti. suudi arabistan'ın bakan düzeyindeki ziyareti, 2003 yılındaki abd işgalinden sonra gerçekleşen ilk ziyaret. 

iran ve suudi arabistan arasındaki tarihi düşmanlık sebebiyle, suudi arabistan’ın irak’la ilişkileri de gergin. riyad, tahran etkisi altındaki bağdat’ı iran’ın etkisi altında kalarak ülkedeki sünnilere zulmetmekle suçluyor.

cubeyr ile görüşmesinin ardından ibadi’nin ofisinden yapılan açıklamada “iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve sorunlu aranlarda bu ilişkinin geliştirilmesi görüşüldü” ifadesi yer aldı. irak başbakanlığı açıklamada, işid’e karşı “kahramanca kazanılan zaferlerin doğru açıdan görülmesi gerektiğinin de” vurgulandığını belirtti.

açıklamaya göre iki lider bundan sonra işid’le mücadele için atılacak adımlarda işbirliği yapmanın yollarını, işid’den kurtarılan bölgelerin yeniden inşası için suudi arabistan’ın vermeyi taahhüt ettiği desteği görüştü.

riyad, irak’taki şii milislerden rahatsız

2014 sonrası işid’le mücadele gerekçesiyle ortaya çıkan, emirleri ve her türlü desteği doğrudan tahran’dan alan şii milis grupların ülkedeki varlığını da eleştiriyor. bağdat ise, riyad’dan gelen açıklamaları ‘içişlerine karışma’ olarak değerlendiriyor.

suudi arabistan dışişleri bakanı cubeyr'in, irak ziyareti kapsamında, üst düzey temaslarda bulunacağı, görüşmelerde ağırlı olarak da "terörle mücadele" meselesinin ele alınacağı belirtildi.

2003 sonrası ilk kez yapılan bu ziyaret, abd’de iran’a karşı çok sert bir politika izleyeceğinin sinyallerini veren trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından gerçekleşiyor. trump, göreve gelir gelmez körfez ülkelerinin liderleriyle telefon görüşmeleri yapmıştı, en önemli gündemi de bölgedeki iran etkisiydi. abd başkanı, irak suriye’de süren çatışmalar ve işid’le mücadelede körfez ülkelerinin daha aktif olmasını, böylece bölgedeki iran etkisinin bastırılmasını istiyor.

“iran’ın kuklası” eleştirisi

saddam hüseyin döneminde kuveyt’in işgal edilmesi sonrası suudi arabistan, bağdat’taki büyükelçisini geri çekmişti.

2003’teki abd işgalinin ardından bağdat, tamamen tahran etkisi altına girdi. bağdat’la riyad’ın ilişkileri de, iran ve suudi arabistan’ın arasındaki tarihi çekişmelerden dolayı düzelmedi.

iki ülke arasında 2003 sonrası bakan düzeyinde resmi ziyaret yapılmamıştı. öyle ki, 2012’de bağdat’ta düzenlenen islam işbirliği teşkilatı zirvesi’ne suudi arabistan, bir diplomat göndermekle yetinmişti.

riyad, 2003 sonrası kurulan bağdat hükümetlerini “iran’ın kuklası” olmakla, şii yanlısı olarak sünnilere zulmetmekle suçluyor.

25 yıl sonra atanan büyükelçi geri çekildi

ocak 2015’te bölgedeki arap ülkelerinin devreye girmesiyle iki ülke arasında ilk yakınlaşma adımı atıldı ve suudi arabistan, bağdat’a 25 yıl sonra ilk kez büyükelçi gönderdi. ancak suud büyükelçi el sabhan, iran’a bağlı şii milislerin ülkedeki varlığını ve sünni bölgelerde yaptığı zulümleri eleştirdiği için ağustos ayına kadar defalarca irak dışişleri bakanlığı’na çağrıldı. bakanlık gerekçe olarak irak’ın içişlerine karışması, mezhepçi açıklamalar yapması ve ülkedeki sünnileri yönetime karşı kışkırtması iddialarını sundu.

ağustos ayında büyükelçi, ülkedeki şii milis gruplardan ölüm tehditleri aldığını ve suikaste uğramaktan korktuğunu açıkladı. kanıt olarak da bağdat yakınlarda konuşlanmış olan şii milis gruplardan birinin lideri olan avus el kefeci’nin, yerel bir irak televizyonuna verdiği röportajda “suudi diplomatı öldürmek bir onurdur” sözlerini ortaya koydu.

ardından irak dışişleri bakanlığı, suudi arabistan’dan büyükelçiyi geri çekmesini ve yeni bir ismin görevlendirilmesini istedi. el sabhan riyad’a döndü. ekim ayında bağdat’taki büyükelçiliğe “maslahatgüzar” düzeyinde bir temsilci gönderildi. suudi arabistan bağdat’ta hâlâ maslahatgüzar düzeyinde temsil ediliyor.

kaynak: al jazeera, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;