HSYK

Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 HSYK üyesini atadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 üyeli Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda görev yapmak üzere, avukatlar Rasim Aytin, Muharrem Özkaya, Hayriye Şirin Ünsel ve Aysel Demirel'i seçti.

Konular: Türkiye

cumhurbaşkanı erdoğan, hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) asıl üyeliklerine, avukatlar rasim aytin, muharrem özkaya, hayriye şirin ünsel ve aysel demirel'i seçti. avukat rasim aytin, göreve yeniden seçilirken, ankara barosu avukatı muharrem özkaya ile istanbul barosu avukatları hayriye şirin ünsel ve aysel demirel'i de erdoğan tarafından hsyk asıl üyesi olarak belirlenmiş oldu.

hsyk, 22 üyeden oluşuyor. bunun 10'u türkiye genelindeki hakim ve savcıların oylarıyla belirleniyor. 5 üye yargıtay ve danıştay'da ayrı ayrı yapılan seçimlerle belirleniyor. 4'ünü cumhurbaşkanı atıyor, biri adalet akademisi'nden geliyor. adalet bakanı ve müsteşarı da doğal üye kabul ediliyor.

dairelerin dağılımı

hsyk'nın 22 üyelik genel kurulu kadar, bu üyelerin dağılımıyla oluşan atama ve terfilerden sorumlu 1. daire, yükselme ve suç soruşturmalarına karar veren 2. daire ve hakim-savcılar hakkında soruşturma yapılıp yapılmayacağına karar veren 3. daire'nin oluşumu da önemliydi. 

al jazeera'nın konuştuğu adli kaynaklara göre, hükümetin hsyk'da etkin olabilmesi için 7'şer üyeli bu dairelerde en az 4 üye bulundurması gerekiyordu.

12 ekim'de seçilen yargıda birlik platformu listesindeki 8 üye, cumhurbaşkanı tarafından atanan 4 üye ve kurulun doğal üyesi durumundaki adalet bakanı ve müsteşarı ile birlikte 14 e ulaşacak. bir üyenin de adalet akademisi'nden gelmesiyle toplantı yeter sayısı olan 15'e ulaşılmış olacak.

böylece adalet bakanı hariç, 14 üyeye ulaşan 'hükümet listesi' tüm dairelerde çoğunluğu sağlayabilecek.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;