Türkiye

Cumhuriyet'e operasyonda 8 tutuklama talebi

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda gözaltına alınan 13 kişiden 8'i tutuklanma talebiyle hakimliğe sevk edildi.

[Fotoğraf: Reuters]

cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "pkk/kck ve fetö/pdy terör örgütlerine müzahir oldukları" iddiasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında yazar kadri gürsel'in de bulunduğu 8 kişi, ''örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' suçundan tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

istanbul cumhuriyet başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, savcılık ifadeleri emniyette alınan güray tekin öz, ahmet kadri gürsel, hacı musa kart, mustafa kemal güngör, turhan günay, hakan karasinir, önder çelik ve bülent utku, çağlayan'daki istanbul adalet sarayına getirildi. soruşturmayı yürüten savcılık, 8 şüpheliyi ''örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etti.

diğer şüpheliler gazetenin genel yayın yönetmeni murat sabuncu, yazarlar aydın engin ve hikmet çetinkaya'nın ise savcılık işlemleri sürüyor.

tutuklama talebiyle sevk edilen 8 şüphelinin ifadesini nöbetçi istanbul 9. sulh ceza hakimliği alacak. soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazetenin muhasebe müdürü günseli özaltay ve eski muhasebe müdürü bülent yener, savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

'talihsizlik'

adalet bakanı bekir bozdağ, cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarlarına yönelik başlatılan soruşturmayı yürüten istanbul cumhuriyet savcısı murat inam'ın "fetö üyeliği" ve "suç uydurmak" suçlamasıyla yargılanıyor olması hakkında, tbmm'de konuyla ilgili soruya şu yanıtı vermişti:

"keşke böyle bir görevlendirme yapılmamış olsaydı daha iyi olurdu. o savcının bu soruşturmaya verilmesi büyük talihsizlik. bizim savcıları değiştirme yetkimiz yok. tamamen başsavcının takdirindedir. fetö irtibatı, üyeliği ve iltisakına dâir bir kanaat oluşsaydı, zaten hsyk gereğini yapardı."

istanbul cumhuriyet başsavcılığı, cuma günü aldığı kararla, halihazırda savcı murat inam tarafından yürütülen soruşturma dosyasındaki ifade işlemleri için istanbul cumhuriyet başsavcıvekilleri hasan yılmaz ve zafer koç ile istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu savcılarından özgür metin'i görevlendirdi.

soruşturmanın geçmişi

gazete yetkilileri ile yazarları hakkında "pkk/kck ve fetö/pdy terör örgütlerine müzahir oldukları" iddiasına ilişkin istanbul cumhuriyet başsavcılığı basın suçları bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, istanbul emniyet müdürlüğünde gözaltında tutulan 13 şüphelinin, susma haklarını kullanıp ifade vermedikleri öğrenilmişti.

istanbul cumhuriyet başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, tck'nın 220/6. maddesi uyarınca "fetö ve pkk terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla aralarında cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni murat sabuncu'nun da aralarında bulunduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı alınmıştı.

yurt dışında oldukları belirlenen gazetenin eski genel yayın yönetmeni can dündar ve icra kurulu başkanı akın atalay hakkında ise yakalama kararı çıkarılmış, orhan erinç hakkında da yaşlı olduğu gerekçesiyle evinde arama yapılmasına hükmedilmişti

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;