AKP

Davutoğlu AK Parti Genel Başkanı

AK Parti, yarın Cumhurbaşkanlığı'nı devralacak olan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerine, 1382 oyla Ahmet Davutoğlu'nu seçti. Davutoğlu Erdoğan'a teşekkürle başladığı konuşmasında, devir teslimin "Tam bir birlik ve beraberlik içinde gerçekleşmiş olması"na dikkat çekti.

Konular: Türkiye, AKP
Ahmet Davutoğlu genel başkan seçildikten sonra teşekkür konuşması yaptı. [Fotoğraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk]

ak parti tarihinde ilk defa topladığı olağanüstü kongrede, perşembe günü köşk'e çıkacak tayyip erdoğan'ın yerine ahmet davutoğlu'nun geçmesi için seçim yapıldı.

davutoğlu bin 388 delegeden bin 1382'sinin oyunu aldı. 6 oy geçersiz sayıldı.

erdoğan ve davutoğlu kongrenin başlangıcında mesajlar verdiler. erdoğan, önce kongre salonu dışında partililere hitap etti. sonra salonda veda konuşması yaptı. davutoğlu, ak parti genel başkanı sıfatıyla yaptığı ilk konuşmasında, 10 ağustos'ta cumhurbaşkanı seçilen tayyip erdoğan'a teşekkür için uzun bir bölüm ayırdı.

erdoğan'a "sayın cumhurbaşkanım" diye hitap eden davutoğlu, "allah bu sorumluluğun gereğini yapabilme fırsatı versin, mahcup etmesin. sayın cumhurbaşkanımıza hem parti hem türk demokrasi geleneği açısından bir kez daha teşekkür ediyorum. bendenize göstermiş oldukları teveccüh, o büyük sorumluluğu bundan sonra yerine getirmek konusunda ayrıca bana güç vermektedir" dedi.

"kat edilecek çok yol var"

davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"bugün ve yarın türk demokrasi tarihinde iki ilki yaşamış olacağız. ilk defa bir iktidar partisinde böyle bir devir teslimde hiçbir ihtilaf olmadan, tam bir birlik ve beraberlik halinde devir teslim gerçekleşmiş oldu. daha önce iktidar partileri döneminde yaşanan güç mücadeleleri bugün ak parti’nin ahlak ve erdem merkezli siyasetini de ortaya koydu. sayın cumhurbaşkanımızın bu süreci istişare temelinde yürütmesinde önemli rolü vardır. sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. yarın ilk defa aynı partiden, aynı hareketten gelen iki cumhurbaşkanı arasında devir teslim töreni yapılacak. daha önce atatürk ve inönü arasında gerçekleşmemişti, aynı partiden geldikleri halde. bu da ak parti hareketinin farkını ortaya koymaktadır. sayın cumhurbaşkanımızın ak parti'nin geleneğinin oluşmasında taşıdığı tarihi bir katkı var."

"ikinci teşekkürümüz divan’a. gerçekten mükemmel bir organizasyonla bu kongremizin gerçekleşmesini sağladılar. bir diğer teşekkür delegelerimize. yurtdışı ve yurtiçinden katılıp bu coşkuyu paylaşan misafirlerimize de teşekkür ediyorum. 30 mart seçimlerinde bize büyük bir destek veren ve bu desteği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de gösteren aziz milletimize de ayrıca teşekkür ediyorum. halkımızın bu desteği arkamızda oldukça allah’ın izniyle daha kat edilecek çok yol var ve bu gücü kendimizde görüyoruz."

"istikrar dönemine giriyoruz"

"sayın cumhurbaşkanımız 2015, 2019 ve 2023 seçimlerini hedef göstermişti. 2015 genel seçimlerinde inşallah anayasa'yı değiştirecek bir destekle kazanmamız mümkün olabilir, ben bunu yapabileceğimizi görüyorum. bu emaneti devralmamız halinde 2019’a kadar yaşayacağımız altın değerinde dört yıl var. kimsenin ülkeyi türbülansa sokma amacına ulaşamayacağı ve reformların gerçekleştirileceği bir dört yıl. yeni türkiye’nin inşası için kritik önemde. sayın cumhurbaşkanımızın çankaya’daki varlığı çok önemlidir. anayasalar yapılırken hep, "millet doğruyu tercih edemez, cumhurbaşkanını öyle seçelim ki fren görevi üstlensin" diye düşünüldü. artık bu dönem bitti. inşallah bundan sonra da istikrar dönemine giriyoruz, gerçek anlamda bir sıçrama dönemi yaşayacağız."

perşembe günü görevi tayyip erdoğan'a devredecek cumhurbaşkanı abdullah gül, ahmet davutoğlu'nu telefonla arayıp kutladı ve başarı diledi.

memleketine seslendi

ahmet davutoğlu akşam saatlerinde ak parti genel merkezi’nden, memleketi konya’da yayın yapan yerel televizyon kanalı kon tv’ye canlı bağlandı.

seçimlerde ak parti’yi destekleyen hemşehrilerine teşekkür ederek, destek ve dualarını beklediğini söyledi. davutoğlu, “hükümetimiz güvenoyu alır almaz konya’ya geleceğim. ilk ziyaretimi hazreti mevlana’ya yapacağım” dedi.

kongreden mesajlar

ahmet davutoğlu, kongrenin başında da erdoğan'ın ardından kürsüye çıkmıştı. davutoğlu, 'selam olsun, selam olsun. selam olsun insana, zamana ve mekana' diyerek sözlerine başlamıştı. uzun bir şekilde islam ve türk dünyasını selamlayan davutoğlu, ardından 'seçilmiş cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'a selam olsun' diyerek şunları söylemişti:

sayın cumhurbaşkanımız bir veda kongresidir, dedi. bu bir veda kongresi değil, bu bir vefa kongresi, ahitleşme kongresi.

cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz. bütün kadrolarımız onun dik yürüyüşünün devamı için her şeyi yapmaya hazır ve nazırdır.

bir büyük yeni türkiye yürüyüşünün arifesindeyiz. 12 yıllık birikimimiz var.

bu tarihi yürüyüş daha ilk aşamadadır. ak parti hareketini hedefe ulaştırmak için her şeyi yapmaya hazırız.

sayın cumhurbaşkanım biz size bütün millet adına teşekkür borçluyuz.

'yeni türkiye rüyası'

bize hayal görüyor diyenler oldu. 

evet biz yeni bir rüya görüyoruz. yeni bir türkiye rüyası görüyoruz. bu rüyayı göremeyenler utansın. bu rüya için ayağa kalkamayanlar, özgüven gösteremeyenler utansın. 

ak parti iktidarlarının en büyük başarısı bütün bir milleti tek bir yürek haline getirmiş olmasıdır.

sayın cumhurbaşkanı'nın yeni döneme ve yeni türkiye'ye bir emanet gibi tevdi ettiği çözüm sürecini başarıya ulaştırana kadar bize uyku haramdır. 

bu millet arasına ekilmiş fitne tohumları yok olana kadar, bu millet her etnik ve mezhebi grupla omuz omuza bu kutlu yürüşüye çıkana kadar gece gündüz çalışacağız.

bizim iktidarımızda bir daha hiç kimse ötekileştirilmeyecek.

mezhebi bir tavrımız söz konusu değildir. alevi kardeşlerimiz bu toprakların eşit unsurları olarak kalacaklardır. 

gayrimüslim vatandaşlarımız da eşit vatandaşlık haklarını koruyacaklardır. 

suriye'de, irak'ta bunalım var. geçmişte bosna'da yaşananları hatırlayacaksınız. şu veya bu gerekçeyle bu topraklara sığınanlar, asli unsur olarak karşılanacak ve ağırlanacaklardır. bizim tarihimiz merhamet ve şefkat tarihidir. 

üçüncü inşa, ihya alanımız siyasi alandır. insan onurunu korumak bizim asli görevimizdir. inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü, girişim özgürlüğü ak parti hükümetlerin teminatı altındadır. ama her özgürlük de bir sorumluluk getiririr. basın ve ifade özgürlüğü basın ahlakını gerektirir. inanç özgürlüğü diğer inançlara saygıyı gerektirir. 

'sandık namustur'

demokrasi ancak ve ancak millet iradesi ile olur. 

bu millet ne zaman başı sıkışmışsa sandığı bekledi. sandığı namusu olarak gören bu millete sadık kalacağız. millet iradesinin hafife alınmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. 

delegelerimize ve dava arkadaşlarımıza soruyorum. 2015'te anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olacak mıyız?

başbakan ile cumhurbaşkanı arasında ihtilaf çıkacak diyenlere seslenmek istiyorum. millet iradesine dayanan makamlar arasında ihtilaf çıkmaz. hele dava arkadaşları arasında hiçbir zaman ihtilaf çıkmaz. 

'paralel yapı'yla mücadele

'paralel devlet yapısı' denilen yapı aslında fetret isteyen yapıdır. bakın onların yayın organlarında gezi olaylarından beri hiçbir olumlu yayın göremezsiniz. isterler ki bakanlar istifa etsinler. kampanyanın hedefi ak parti değil, ak parti'nin 12 yılda oluşturduğu büyük birikimdi. 

sayın cumhurbaşkanımızı teyit için söylüyorum. her kim, ne amaçla olursa olsun, devlet otoritesinin parçalamasına bir daha izin vermeyeceğiz.

bürokraside aranacak tek şey liyakattir. paralel networklar üzerinden bürokrasiyi ele geçirmelerine izin vermeyeceğiz. devlete nüfuz edemeyecekler. 

bugün bu salondan çıkarken, daha da bütünleşmiş, daha da birleşmiş olarak çıkacağız.

biz bir vefa hareketiyiz. biz bir sadakat hareketiyiz. bundan sonra da musalla taşına kadar sürecek olan bir mücadelenin adıdır ak parti.

yolsuzlukla mücadele sözü

milletin ve tüyü bitmemiş yetimin hakkına uzanacak eli kardeşimizin olsa koparırız. ak parti yolsuzluk töhmeti altında bırakılamaz. ama birtakım dosyaları bekleterek, tam da seçimler öncesi dinamit gibi toplumun ortasına atarsanız bunun adına ahlak anlayışı değil, siyasi operasyon denilir. 

bürokrasinin bir kesimi ile yargının bir kesimi arasında öyle bir network oluştu ki, kimsenin güveni kalmadı. siyasetçiler dinlendi, sanatçılar dinlendi. hedef darbe benzeri yargıları tekrar kurmaktı.

şimdi 12 ekim'de hsyk seçimleri var. öyle bir hava estiriliyor ki, sanki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden daha önemli. hsyk seçimleri yargının seçkin mensupları arasındaki mesleki bir seçimdir. hiç heves etmesinler hiçbir kılıç, milletin kılıcından daha keskin değildir. hsyk seçimlerine gireceklere sesleniyorum. 12 ekim hsyk seçimlerine olması gerekenden daha fazla önem atfedilmemelidir. yargının bağımsızlığı bizim için esastır. ama bu bağımsızlık aynı zamanda kendisini domine etmeye çalışan güçlere karşı da bağımsızlığıdır. 

yeni bir ekonomik sıçrama için insan kaynağını ve katma değeri kullanacağız. bir daha hiç kimse bu ülkeyi borç batağı üzerinden yönetilebilecek bir hale getiremeyecek. "  

dış politika

şu anda 222 temsilcilikle dünyada en fazla temsil edilen yedinci büyük ülkeyiz. bakanlığı devraldığımızda bir talimat vermiştim. bundan sonra hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır. satıh ise bütün dünyadır. etkin ve sonuç alıcı vicdani dış politika için gece gündüz çalışacağız. 

nerede 'bize yardım edin' diyen biri varsa, allah bize ona ulaşma gücü versin. 

bakınız türkiye'de yaşayanlar türkiye'nin ne anlama geldiğini anlamıyor olabilir. gidin bunu arakanlara sorun, bosna'da sorun. 

bütün dost ve gönül coğrafyalarında türkiye'den beklenti büyük. kim ne derse desin, eksen kayması dediler, sonra yalnızlaştık dediler. bu kampanyaların tek bir özeti vardır. türkiye çok oldu, mevzilerine geri çekilsin. hiç heveslenmesinler, al bayrağımızı dalgalandırdığımız hiçbir mevziden geri çekilmeyeceğiz. balkanlardaki kardeşlerimizi, filistin'deki kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız.

bundan sonra hiç kimse siyasi kadrolara adnan menderes'e yaptıkları muameleyi yapamayacaktır. sayın cumhurbaşkanım, sizin bize bıraktığımız miras bizim şerefimizdir.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;