Çözüm süreci

Davutoğlu: Hesabını verecekler

Yüksekova'da 3 askerin şehit edilmesini değerlendiren Başbakan, 'Kimse devletimizin bu saldırılar karşısında teredddüt göstereceğini düşünmemelidir.' dedi. Davutoğlu Öcalan'a sekreterya konusunda da 'Kimseye verilmiş sözümüz yok' diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Kayseri Büyükşehir Belediyesini ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: AA]
kayseri'de belediyeyi ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenleyen davutoğlu, saldırıyı "haince ve hunharca" olarak niteledi ve failleri bulmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını söyledi. 
davutoğlu olayı şöyle yorumladı:
"bütün bunlar açık bir şekilde, kobani olayları ve takip eden gelişmeler göze alındığında türkiye'yi kaosa sürüklemek isteyen iç ve dış odakların nasıl planlar yaptıklarının göstergesi. bütün halkımızı bu saldırı karşısında tek vücut halinde olmaya, tam bir birlik ve beraberlik içinde bu saldırıya karşı milli şuurumuzu, bilincimizi harekete geçirmeye davet ediyorum."
davutoğlu saldırganlar için de "bu katiller, bu alçaklar, yaptıklarının hesabını verecekler. kimse devletimizin bu saldırılar karşısında teredddüt göstereceğini düşünmemelidir." dedi.
'süreç devam eder'
başbakan saldırının ardından çözüm sürecinin akıbetine ilişkin sorulara şu yanıtı verdi: “süreç, teröre taviz verme süreci değildir. tek muhatabımız da burada bahsedilen terör örgütü değildir. esas muhatabımız bölgede yaşayan halkımızdır. halkımızı temsil eden her kesimdir. halkımızı orada tek bir parti, tek bir grup tarafından temsil edilmiyor... dolayısıyla çözüm sürecindeki kararlılığımız devam eder."
'sekreterya sözümüz yok'
davutoğlu abdullah öcalan'ın çözüm sürecinde kendisine bir sekreterya sağlanmasını talep ettiği haberlerine ise şu yanıtı verdi:
"hiçbir hükümet yetkilimizden, başta benden, imralı'da bir sekreterya kurulacağına dair bir ifade söz konusu olmamıştır. kimseye verilmiş sözümüz yok. kamu düzeni sağlanmadan hiçbir talep, hiçbir görüşme bu anlamda yapılamaz.”
davutoğlu basın mensuplarının "acaba imralı görüşmeleri de dahil mi?" sorusuna "o da bizde kalsın" yanıtını verdi.
başbakan'ın açıklamalarında öne çıkan diğer unsurlar şöyle: 
kılıçdaroğlu'nun 'öcalan ile görüştü' iddiası
“kılıçdaroğlu geçen gün yaptığı bir açıklamada öcalan’ın benimle görüştüğüne dair çok açık söylüyorum ihanet içeren bir ithamda bulundu. böyle bir görüşme söz konusu değildir. böyle açıklamalarla milleti infiale sevk etmek istiyorsa tarih önünde hesap vermek zorunda kalır. kimse bizden bir açıklama olmadan bu tür itham ve iftiralarla toplumu provoke etmemelidir." 
peşmerge ve öso'nun kobani'ye geçişi
"pyd hem özgür suriye ordusu'nun yardım talebini, hem irak ordusunun unsurlarının (peşmerge) oraya geçişini olumlu görmediklerini, sınırlamak istedikleri yönünde ifadeler kullandılar. esas niyet kobani'nin savunulması falan değil. esas niyet zaten çok az sivilin kaldığı kobani'deki insani unsurlar değil. niyet çok açık bir şekilde kobani'de kendilerince bir üs edinmek istiyorlar." 
kılıçdaroğlu'na sert tepki
başbakan ahmet davutoğlu'na chp ve mhp liderlerinin, cumhurbaşkanı erdoğan'ın vereceği 29 ekim resepsiyonuna katılmama kararı ve kılıçdaroğlu'nun 'oraya giden kirlenir' açıklaması da soruldu. davutoğlu şöyle konuştu: 
“bu kılıçdaroğlu'nun kirli zihniyetinin yansıması. kılıçdaroğlu, kendi partisinin tarihini bilmiyor. sayın recep tayyip erdoğan türk halkının özgür iradesiyle seçilmiş cumhurbaşkanıdır. onun partisi türkiye’de 27 mayıs ihtilali’ni destekleyen partidir. darbecileri destekleyen, o darbecilerle işbirliği yapan partidir. çankaya köşkü’nü kirleten bu zihniyettir. çankaya köşkü tarihte birkaç kere kirlenmişse biri de o gündür. celal bayar, çankaya köşkü’nden çıkmadığı için sürüklenerek çıkarıldı. chp o gün yaptığı açıklamalara baksın. halkımızın tertemiz oylarıyla seçilmiş sayın recep tayyip erdoğan’ın vereceği ilk cumhuriyet resepsiyonu’na gitmek şereftir. darbecilere verdiği desteği unutup böyle bir açıklama yapmak da sayın kılıçdaroğlu’na yakışır, çünkü tarihi bilmiyor.”
kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;