2015 Genel Seçimi

Davutoğlu: İki farklı akımın temsilcileriyiz

Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından Başbakan Davutoğlu, CHP ile AKP'nin 'kökeni Meşrutiyet'e kadar giden iki farklı kökten beslenen siyasi akımların temsilcileri' olduğunu söyledi.

Konular: Ahmet Davutoğlu, AKP, CHP, MHP
Başbakan Ahmet Davutoğlu. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

başbakan ahmet davutoğlu, chp ile temaslarının artık “daha sıhhatli bir zeminde” yürüyeceğini söyledi, "ama bir koalisyon görüşmesi anlamında bir görüşmeyi tekrar yapmak için şu anda bir zemin yoktur" dedi.

davutoğlu, "şunu herkesin görmesi lazım; cumhuriyet halk partisi, ak parti ilişkisi ta birinci meclis'e, meşrutiyet'e kadar giden, neredeyse 1876'lara kadar giden iki farklı akımdan, köklerden beslenen siyasi akımların temsilcileriyiz" dedi.

'ak parti'nin tek bir kanat olarak doğmadığını, bünyesinde chp'li, sosyal demokrat çizgiden gelen, milli akımlardan beslenen bir siyasi hareket olduğunu' belirten davutoğlu, chp ile farklı siyasi kültürel dokuların olduğunu ve görüşmelere kılıçdaroğlu ve kendisinin de bunu bilerek oturduklarını ifade etti.

chp ile koalisyon neden olmadı?

kılıçdaroğlu ile görüşmesi öncesi, istikşafi görüşmeleri yürüten heyetlerden bilgi aldığını söyleyen başbakan davutoğlu, “12 yıllık kazanımları sürdüren bir koalisyon istiyoruz. tabi chp, eleştirmek için demiyorum; doğaldır, muhalefet ettikleri 12 yıllık dönemi bir olumsuzluklar dönemi olarak görüp, bir onarım hükümeti gibi bir kavram. bu tabii, uzlaşması en zor alan buydu" dedi.

iki tarafın başta dış politika ve eğitim olmak üzere bazı konularda ayrıştıklarını söyleyen davutoğlu, "sürdürülebilir bir koalisyon ihtimali görmediğimiz için koalisyon müzakerelerine başlamamış olduk" dedi.

“erdoğan’ın telkini olmadı”

trt'deki özel yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan davutoğlu, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile arasında ‘hükümet kurma sürecine ilişkin görüş ayrılığı olduğu’ yönündeki iddialara da tepki gösterdi. davutoğlu, "bunu kim yapmış olursa olsun hem gerçekten uzak hem de çok kötü bir oyunun içinde. ben onların hepsini görüyorum" dedi.

cumhurbaşkanı erdoğan’la her aşamada istişare halinde olduğunu söyleyen başbakan, “benim, sayın cumhurbaşkanımızla istişare etmemden daha doğal bir durum yoktur. ama görevi alan benim, hükümet kurma görevini, sayın cumhurbaşkanımızın da bu konuda, 'şunlarla kesinlikle olmasın' veya 'şöyle yapalım' gibi bir telkini bana olmamıştır” dedi.

“bahçeli’nin üslubundan rahatsızız”

başbakan davutoğlu, mhp lideri devlet bahçeli’nin ak parti ile chp arasında koalisyon kurulmasını tavsiye eden açıklamalarındaki üslubundan rahatsız olduklarını dile getirdi.

davutoğlu, “nasıl sayın bahçeli, sayın kılıçdaroğlu'nun koalisyon konusunda zikrettiği 'beraber olalım, gerekirse başbakanlığı veririz' gibi basına yansıyan sözleri, sayın bahçeli bundan rahatsız olmuştur. sayın bahçeli'nin bize görev veriyor edasıyla konuşmasından da biz rahatsız oluruz" dedi.

“kılıçdaroğlu ‘mhp ile de görüşün’ dedi”

eğer bahçeli kendilerine koalisyon yönünde olumlu mesajlar verseydi, eş zamanlı olarak chp’nin yanı sıra mhp ile de görüşebileceklerini belirten başbakan, “allah için sayın kılıçdaroğlu da 'mhp ile de görüşün, onunla daha kolay yapacaksanız, onu yapın' da dedi en başından itibaren ama sayın bahçeli, 'gerek yok' dedi” diye konuştu.

“zihnimde 9 senaryo vardı”

başbakan davutoğlu, 7 haziran seçimleri sonrası yol haritası olarak aklında dokuz senaryo olduğunu söyledi. bunların çoğunun chp ve mhp ile koalisyon seçenekleri olduğunu söyleyen başbakan, şöyle devam etti:

“elimizde 23 ağustos'a kadar ya bir hükümet kurmak ya da meclis kararıyla seçime gitmek var. ben tercihimi açık söyleyeyim: 23 ağustos'tan sonra bu meselenin cumhurbaşkanımıza tevdi edilmesine ihtiyaç duymayan bir yönetimi, bizim kendi aramızda siyasi parti liderleri olarak çözmemiz ve bulmamız, hükümet kursak da, seçime gitsek de bizim kararımızla gitmemiz lazım. bu milletin bize olan güvenini artırır.”

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;