IŞİD

Davutoğlu: Kerkük için bazı tedbirler alındı

Başbakan Davutoğlu Kerkük'te artan IŞİD saldırıları üzerine 'bazı tedbirler alınmasının icap ettiğini' söyledi. Başbakan bu tedbirlerin içeriğini ise açıklamadı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Başbakan Davutoğlu bir süredir yoğun çatışmaların yaşandığı Kobani'nin karşısında bulunan Suruç'a da gitti. [Fotoğraf: AA]

şanlıurfa'yı ziyaret eden başbakan ahmet davutoğlu, irak'ın kerkük kentinde salı gecesinden bu yana artan işid saldırılarına değindi. kentteki durumla ilgili irak başbakanı haydar ibadi ve irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı mesut barzani'yle telefonla görüştüğünü belirten davutoğlu, "biliyorsunuz dün gece kerkük'te işid saldırıları olağanüstü arttı, bunun üzerine bugün bazı tedbirler alınması icap etti" dedi. 

başbakan bu tedbirlerin ne olduğu konusunda ise ayrıntılı bir açıklama yapmadı. 

barzani'nin geçmişteki açıklaması 

barzani geçen ekim ayında işid'e karşı savaşlarında türkiye'den silah yardımı aldıklarını açıklamıştı. kürt lider ankara'nın isteği üzerine bunu, yardımın yapıldığı dönemde açıklamadıklarını belirtmişti. barzani, 49 türk rehinenin işid'in elinde bulunmasından dolayı ankara'nın bu hassasiyetini anlayışla karşıladıklarını da söylemişti. 

kerkük'teki çatışmalarda son durum

irak'ın kuzeyindeki çatışmalar kerkük kentinin 12 kilometre güneyindeki mektep halid ve telelverd bölgesinde, peşmergeyle işid arasında devam ediyor. işid'in havan toplarının vurduğu boru hattında yangın çıkmıştı.

kerkük peşmerge bölge komutanı vesta resul, çatışmaların sabah saatlerinde oluşan sisten yararlanmak isteyen işid mensuplarının saldırısı sonucu çıktığını, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da örgüt hedeflerini vurarak peşmergeye destek olduğunu söylemişti. resul çatışmalarda 20 işid mensubunun öldürüldüğünü belirtmişti. 

10 haziran'da işid'in musul'u ele geçirmesinin ardından irak ordusu birçok bölgeden çekilmiş, irak ordusunun boşalttığı kerkük kentine ise peşmerge girmişti. son haftalarda işid'in kerkük'te peşmergeye yönelik saldırıları arttı.

işid, ağustos ayında kürt bölgesine doğru saldırıya geçmiş ve sincar, telafer, mahmur gibi bölgeleri ele geçirmişti. peşmerge birlikleri abd uçaklarının hava desteğiyle de bazı bölgeleri işid'den geri almıştı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;