Suriye'de iç savaş

Davutoğlu: PYD ve YPG'nin masada olmasına karşıyız

Cenevre görüşmelerinin akıbetiyle ilgili tartışmalara değinen Başbakan Davutoğlu, Kürtlerin de masada olması gerektiğini söyledi ancak PYD ve YPG'nin masada olmasına kesinlikle karşı olduklarını belirtti. Başbakan, "İlle de masada olacaklarsa yerleri onurlu muhaliflerin değil rejimin yanıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin TBMM'deki grup toplantısında konuştu. [Fotoğraf: AA]

partisinin grup toplantısında konuşan başbakan ahmet davutoğlu, suriye krizinin çözümü amaçlı yapılması planlanan cenevre görüşmelerine pyd'nin katılımıyla ilgili tartışmalara değindi. davutoğlu, masada kürtlerin de yer alması gerektiğini söyledi ancak pyd'nin silahlı kanadı ypg'nin pkk'nın bir kolu olduğunu söyledi. ypg masada olacaksa, yerinin "onurlu muhaliflerin" değil esed rejiminin yanı olduğunu ifade etti.

davutoğlu'nun konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

"deaş, pkk, el kaide, nusra, dhkp-c gibi tüm terör örgütlerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. bizim için iyi terörist kötü terörist ayrımı yok. kim insanları öldürüyor ya da mülteci olmaya zorluyorsa ona karşı net bir tavır alacağız herkes de net bir tavır almalıdır. ypg de pkk’nın bir kolu olarak suçlar işleyen bir örgüttür. bu tüm dünya tarafından görülmek durumundadır."

"biz suriye’de kürtlerin, arapların, türkmenlerin, sünnilerin, nusayrilerin ve hristiyanların hep beraber, bir arada olduğu bir masada buluşması gerektiğini düşünüyoruz. kürtlerin masada olması zarurettir. kürtlerin olmadığı bir masa eksik olacaktır. ancak pyd ve ypg’nin masada olmasına kesinlikle karşıyız. bir terör örgütünün muhalif hareketler arasında katılarak görüşmelerde yer alması bizim için kabul edilebilir değil. eğer ille de masada olacaklarsa yerleri onurlu muhaliflerin yanı değil rejimin yanıdır. halkına karşı katliam yapan rejimle işbirliğinin doğal sonucu bu olmalıdır. biz de suriye halkının yanında yer alacağız. hiçbir zaman yalnız olmadılar, olmayacaklar."

erken seçim iddialarına tepki

başbakan davutoğlu erken seçim iddialarına tepkisini de sürdürdü. başbakan, bununla ilgili şunları söyledi:

"1 kasım seçimlerinde demokratik istikrarı bulan türkiye’nin bugün itibariyle erken seçim gündemi yoktur. son 2 yılda dört seçim yapılmıştır ve milletimiz yüzde 50’eye yakın oyu bizlere ikrâm ederek bizden hizmet istemiştir."

"millet, 1 kasım'da mührü oy pusulasına vurdu, kılıçdaroğlu hâlâ dinliyor, hâlâ onu dinliyor. o mührün sesi o kadar ağır geldi ki bu sefer yaptığı tek şey o mührün güçlü sesine karşı nezaketsiz, edebe mugayir bir üslûp takınmak. biz onlara edebi de öğretiriz. seçim mührünü öğrettiğimiz gibi siyasi edebi de siyasi ahlâkı da onlara öğretiriz."

"yurt dışı dâhil birçok yerde bu söylentiler çıktığı için yabancı yatırımcıların bize sorular sorduğuna şahit oldum. bu türden siyasi mühendislik içine girenler oluyor. bu iddialar asılsızdır ve itibar edilmemesini rica ediyorum. siyasi istikrar söz konusudur ve bununla birlikte halkımızdan gelen talepleri karşılamak öncelikli sorumluluğumuzdur. gözümüzü hedeflerden ayırmayız, enerjimizi çarçur etmelerine izin vermeyiz, hiçbir kumpasa ve siyasi mühendisliğe de izin vermeyiz."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;