Ahmet Davutoğlu

Davutoğlu ve Merkel görüştü

Başbakan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Merkel, yasa dışı göç ve Tütkiye ile AB arasında varılan mutabakatla ilgili bir telefon görüşmesi yapıldı. Görüşme geri kabul anlamasının uygulanmaya başlanmasından hemen önce gerçekleşti.

Merkel'in cep telefonu da ABD tarafından dinlenilmişti. Merkel buna 'Dostlar arasında casusluk olmaz' tepkisini vermişti. [Fotoğraf: REUTERS/Arşiv]

başbakan davutoğlu ve almanya başbakanı merkel, yasa dışı göç ve tütkiye ile ab arasında varılan mutabakatla ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 3 nisan akşamı gerçekleşen görüşmeyle ilgili başbakanlık'tan yapılan açıklama şu şekilde:

"görüşmede yaşadışı göçle mücadele ve bu alanda ülkemizle ab arasında 18 mart 2016 tarihinde brüksel’de varılan mutabakat çerçevesindeki işbirliği konuları kapsamlı şekilde ele alınmıştır. başbakan sayın ahmet davutoğlu, sözkonusu mutabakatın uygulanmasının tarafların üzerlerine düşen vazifeleri yerine getirmeleriyle mümkün olduğunu, bu çerçevede, makamlarımızın mutabakatın uygulanması için gerekli hazırlıkları yaptıklarını ifade etmiştir.

şansölye merkel bu vesileyle, son olarak 31 mart 2016 tarihinde diyarbakır’da pkk tarafından gerçekleştirilen saldırı dahil ülkemizde son dönemde gerçekleşen terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımız ve şehit olan güvenlik görevlilerimiz için taziye dileklerini iletmiş, terörle mücadelede ülkemizde dayanışma içinde olduklarını belirtmiştir.

başbakan sayın davutoğlu, dayanışma mesajı için şansölye merkel’e teşekkür etmiş, ülkemizin terörle mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini vurgulamıştır."

erdoğan'a yönelik yayınlar

"başbakan sayın davutoğlu ayrıca, son günlerde alman basınında sayın cumhurbaşkanımız ve ülkemize yönelik basın hürriyetiyle bağdaşmayacak ölçüde menfi yayınlara dikkat çekerek, kabul edilemez nitelikteki bu yayınların sona erdirilmesini beklediğimizi vurgulamıştır. şansölye merkel, konuyu izlediklerini, bu tür yayınların hiçbir şekilde alman hükümetinin yaklaşımını yansıtmadığını ifade etmiştir."

göçmen anlaşması

18 mart’ta brüksel'de varılan anlaşmaya göre, 20 mart ve sonrasında türkiye üzerinden beş yunan adasına (midilli, sakız, sisam, istanköy ve ileryoz) geçmiş olan düzensiz göçmenlerden iltica başvurusu yapmayanlar ya da başvurusu kabul edilmeyenler, deniz yoluyla türkiye’ye geri gönderilecek. ancak hem yunanistan hem türkiye tarafında, geri gönderilme süreçleriyle ilgili hazırlıklar tamamlanmadı.

gönderilen her bir suriyeli için, türkiye’de bulunan ve iltica başvurusu yapmış olan bir suriyeli, avrupa birliği ülkelerinden birine yasal yollarla gönderilecek. türkiye’ye geri gönderilen suriyeliler akrabalarının yanına ya da talep etmeleri halinde kapasitesi mevcut olan kamplara gönderilecek.
suriyeli olmayan göçmenler ise geri kabul merkezlerinde kayıtları alındıktan sonra ülkelerine gönderilecek ya da geçici koruma altına alınacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;