Davos zirvesi

Davutoğlu'na "tutuklu gazeteci" sorusu

Davos’ta bulunan Başbakan Davutoğlu, Türkiye'de gazetecilerin cezaevinde olduğunu iddia edenlerin, bu kişilerin isimlerini kendisine vermelerini istedi. Davutoğlu, "Size söz veriyorum. Sizi bu gazeteciye götüreceğim. Sizinle birlikte o gazeteciyi ziyaret edeceğim" dedi.

Konular: Türkiye
Davutoğlu, Dünya Ekonomi Forumu’nun katılımcısı iş dünyasının yerli ve yabancı üst düzey temsilcileri ile akşam yemeğinde buluştu. [Fotoğraf-AA]

başbakan ahmet davutoğlu, isviçre’nin davos kasabasında düzenlenen dünya ekonomi forumu’nun katılımcısı iş dünyasının yerli ve yabancı üst düzey temsilcileri ile rixos hotel'de verilen akşam yemeğinde buluştu.

konukların sorularını yanıtlayan davutoğlu, birleşmiş milletler’de (bm) reforma ihtiyaç olduğunu söyledi, “her konuda o konuyla ilgili olan herkes sürece dahil edilmelidir” dedi.

davutoğlu, şöyle devam etti:

''mesela, suriye, somali.  mesela bizim cumhurbaşkanımız etiyopya'da, yarın da somali'de olacak. somali'de bir saldırı gerçekleşti. ancak biz ne olursa olsun somali'yi desteklemeye devam edeceğiz. soğuk savaştan önce devletler arasında güvenlik konuları vardı. yani iki devlet arasındaydı. fakat artık güvenlik konuları devletlerin ötesinde, her yerde karşımıza çıkıyor. neden peki bu şekilde farklı terör örgütleri var?  bunlarla bağlantılı olarak güvenlikle ilgili konular var. fakat günün sonunda tüm güvenlik konularıyla ilgili bir makam var. bu da bm güvenlik konseyi. adı güvenlik konseyi ve görevi güvenlikle ilgili konuları ele almak. bmgk içinde 5 daimi üye var. yani aslında güvenlik tüm dünyayı, tüm insanlığı ilgilendiren bir konu. fakat bm içinde yalnız 5 ülke güvenlikle ilgili belli kararla alabiliyor, savunma mekanizmaları geliştirebiliyor.''

“isimlerini bize verin”

''birçok kişi paris'te ifade özgürlüğünü desteklemenizi çok takdirle karşıladı. ancak türkiye'de birçok gazeteci cezaevinde. g-20 dönem başkanlığınız süresince gazetecileri serbest bırakmanızı istiyoruz'' sorusu üzerine başbakan davutoğlu, ''gazeteci arkadaşınızın ismini verin lütfen, bu kişinin. ben de size bu konuda yardımcı olabileyim'' dedi.

davutoğlu, bu konuda gerçekçi olunması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''sanki türkiye'de birçok gazeteci cezaevinde ve bu ithamlar kanıtsız. bugün editörlerle bir toplantım vardı. isim sordum hiç kimse bana isim veremedi. gazetecileri koruma derneği var. ekimde bu dernek türkiye'ye geldi. o zaman da sorduk. 'kaç kişi' dedik. bizim için tek bir gazeteci bile önemli. 10 kişinin ismini verdik. zaten bize verilen isimlerden 3'ünün serbest bırakılmış olduğunu fark ettik. 7 kişi kalmış. şimdi tam isimlerini vermeden bazı bilgiler paylaşayım. siz de hangisi arkadaşınız olduğunu lütfen söyleyin. e.s. 1990'larda yakalanmış, silahlı adam yaralama, kolluk kuvvetlerine ateş açmış ve bir polisi yaralanmış. ikinci kişiden bahsedelim. kendisi 1990'larda tutuklanmış, banka hırsızlığı gerçekleştirilmiş. tüm bunlar cezai suçlar. m.g. banka soygunu, polis merkezine saldırı. başka bir isimden bahsedeyim... kendisi silahlı kişiler yetiştiriyor ve terör saldırıları düzenleyen birimlerle bağlantılı... 7 isim var sadece. bunlar aslında sözde gazeteci, ellerinde bir gazeteci kartı olabiliyor ancak gerçekte tutuklandılar, cezaevine girdiler. çünkü başka suçlar sebebiyle cezaevindeler. bunların hiçbiri aihm'e gitmiyor. çünkü kendi davalarının reddedileceğini biliyorlardı.''

bu 7 kişinin gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklanmadığını anlatan davutoğlu, şunları ifade etti:

“türkiye'de gazetecilerin cezaevinde olduğunu iddia edenler, lütfen gelsin bize isimlerini versin. bunlar bildiğiniz üzere adli vakalar. siz bize geliyorsunuz 'lütfen bunları salıverin' diyorsunuz. size saygı duyuyorum. ancak böyle taleple geldiğinizde bu, hukukun üstünlüğünü anlamadığınız anlamına gelir. bir başbakanının birini tutuklama veya salıverme hakkı yoktur. ben hiçbir gazeteciyi tutuklamadım veya salıveremem. bunu mahkemeler yapar. türkiye demokratik bir ülkedir. biz ikinci sınıf bir demokrasi değiliz. bir avrupa bakanına bu soruyu soramazsınız. çünkü biz de çok iyi biliyorsunuz, avrupa demokrasilerinde başbakanın tutuklama veya salıverme hakkı yoktur. aynı şey türkiye'de de geçerli. türk demokrasisi avrupa standartlarındadır.

lütfen bana bir isim verin. size söz veriyorum. sizi bu gazeteciye götüreceğim. sizinle birlikte o gazeteciyi ziyaret edeceğim. bu şekilde gazetecilere olan desteğimi göstereceğim. çünkü ben de 1990'larda bir köşe yazarıydım. basın özgürlüğünün anlamını çok iyi biliyorum. çok nazik bir şekilde bir şeyi ima ediyorsanız, iddianızı varsa isim getirmeniz gerekir. ben salıverilme ve tutuklama konusunda hiçbir şey yapamam. ama en azından meslektaşlarınız kimmiş öğrenmek isterim.''

"türkiye fasılları 2 yılda kapatır"

"sizce türkiye ab'ye girecek mi" sorusuna davutoğlu, "biz ab'ye girmek için herşeyi yapıyoruz. ab ne derse desin biz ab'ye tam üyelik stratejik hedefimize devam edeceğiz. türkiye 27'nci fasılı açmaya hazır. siyasi engeller olmasa türkiye 2 yılda tüm fasılları kapatır" dedi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;