Bosna-Hersek

Davutoğlu'ndan Bosna'ya destek mesajı

İşsizlik protestolarının yaşandığı Bosna Hersek'e giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ülkenin istikrarı için yardıma hazırız" dedi. Dışişleri Bakanı, Bosna'nın NATO sürecinin de önünün açılmasını istedi.

Konular: Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Belgrad ve Zagreb sırada

'Herkes sorumlu davranmalı'

başkent saraybosna'da bosna-hersek üçlü devlet başkanlığı konseyi'nin boşnak üyesi bakir izzetbegoviç'le görüşen davutoğlu, işsizlik gerekçesiyle ülkede son günlerde yaşanan protesto gösterilerine değindi. 

davutoğlu, gösterilerin dini ya da etnik çatışmaya dönüşmemesinin umut verici olduğunu söyledi. 

böyle bir durumun sadece bosna için değil, bütün bölge ve avrupa için tehlike olacağını belirten davutoğlu, "bu açıdan bosna’nın nato sürecinin önünün açılmasını istiyoruz. bunun bölgesel istikrara da katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi. 

işsizliğe karşı ekonomik program uygulanması ve avrupa birliği (ab) adımlarının hızlandırılması da davutoğlu'nun diğer önerileri.

başta sırbistan ve hırvatistan olmak üzere bütün bölge ülkelerini bosna’nın istikrarı için çaba sarfetmeye çağıran davutoğlu, ülkedeki farklı etnik gruplara şöyle seslendi: 

"asla ümitsizliğe kapılmayın her ülke zorluklarla karşılaşır, bunları aşmak sizin elinizde.  1990'lı yıllarda büyük acılarla imtihan edildiniz, bu provokasyonlara kapılmamak için sağduyulu olun. boşnaklar, hırvatlar, sırplar bu ülkenin geleceğini birlikte inşa edecekler. bütün balkanlar aynı geminin içindeyiz ve kimse bu geminin su almasına izin vermemelidir"

daha sonra bosna-hersek dışişleri bakani zlatko lagumciya ile görüşen davutoğlu, 1995'te imzalanan dayton anlaşması'nın bosna savaşını sonlandırması bakımından çok önemli olduğunu, ancak devletin işleyiş mekanizmasi itibariyle gerekli altyapıyı sağlayamadığını belirtti. söz konusu anlaşmayla bosna-hersek kantonlara bölünmüştü. 

'güvenlik ve barış önceliğimiz'

davutoğlu sabah saatlerinde ise ülkenin ilk devlet başkanı aliya izzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti. 

burada gazetecilere açıklama yapan davutoğlu, bosna-hersek'e ani bir karar sonrası geldiklerini söyledi. davutoğlu "bir hafta içinde bosna-hersek'te değişik olaylar söz konusu oldu. önce tuzla'da başlayan gösteriler, daha sonra bosna'nın diğer şehirlerine yayıldı. tabii bunun sebeplerini bizzat muhataplarımdan dinlemek istiyorum" dedi.

türkiye'nin bütün kritik dönemlerinde bosna'nın yanında olduğunu söyleyen davutoğlu, bunun ülkenin istikrarı, barışı ve güvenliği için önemli olduğunu vurguladı. 

'tüm taraflarla görüşülmeli'

davutoğlu son olayların ardından bosna sırp cumhuriyeti başkanı milorad dodik'in belgrad'ı, hırvatistan başbakanı zoran milanoviç'in de mostar'ı ziyaret ettiğinin hatırlatılması üzerine şu cevabı verdi:

"bosna hersek'e yardımcı olmak istiyorsak bütün tarafların herkesle görüşmesi lazım. yoksa herkes tek tek bir tarafla görüşürse bu yanlı kutuplaşmalara sebebiyet verebilir. orada da ifade ettim, bosna-hersek'te herkesin öncelikle başkent saraybosna'yı ziyaret etmesi, bosna-hersek'in siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne bir saygı ifadesidir. bu bakımdan tabii sırbistan'ın da hırvatistan'ın da bosna hersek ile özel ilişkileri var."

davutoğlu, saraybosna ziyareti sonrasında belgrad ve zagreb'i ziyaret etmeyi planlandığını da söyledi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;