2015 Genel Seçimi

Davutoğlu'nun müşavirleri de aday

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başmüşavirleri Ali Sarıkaya, Ertan Aydın, Taha Özhan, Vedat Bilgin ve Emine Nur Günay AK Parti'den aday adayı olmak için kamu görevlerinden istifa etti.

Başbakanlık Başmüşaviri Ali Sarıkaya (sağ baştaki) çözüm süreci toplantısına da katıldı. [Fotoğraf: AA]
başbakanlığı döneminde recep tayyip erdoğan'ın da danışmanlığını yapan ertan aydın, davutoğlu başbakan olduğunda erdoğan ekibinden kalan tek isimdi.
ali sarıkaya ise davutoğlu'na en yakın isimlerden biri. davutoğlu'nun dışişleri bakanlığından bu yana birlikte çalışıyorlar.
siyaset, ekonomi ve toplum araştırmaları vakfı'nın (seta) direktörlüğünü yürüten taha özhan, davutoğlu'nun başbakan olması ile görevinden ayrılıp danışmanlığa başlamıştı. 
davutoğlu'nun danışmanlığını yürüten gazi üniversitesi öğretim üyesi vedat bilgin ve ekonomi başdanışmanı, boğaziçi üniversitesi öğretim üyesi emine nur günay da ak parti'den aday adayı olmak için kamu görevlerinden istifa etti. 
sağlık danışmanı da istifa etti

başbakan ahmet davutoğlu'nun sağlık danışmanı celil göçer de başbakanlık sağlık koordinatörlüğü'nden, ak parti'den milletvekilliği aday adaylığı için istifa ettiğini açıkladı. 12 haziran 2011 genel seçiminde ak parti tokat milletvekili adayı olan göçer 2015 ocak ayında yıldırım beyazıt üniversitesi tıp fakültesi’nde profesör kadrosuna atandı. profesor doktor celil göçer'in ulusal ve uluslarası arası bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda araştırma ve makalesi bulunuyor. 

furkan doğan'ın babası, yazıcıoğlu'nun yeğeni
ak parti'den aday adayı olmak için istifa eden isimler arasında, mavi marmara saldırısında hayatını kaybeden furkan doğan'ın babası ahmet doğan da var. doğan erciyes üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi'nde görevliydi. 
2009'da helikopter kazasında hayatını kaybeden bbp genel başkanı muhsin yazıcıoğlu'nun yeğeni ve aynı zamanda damadı olan mustafa afşin yazıcıoğlu da aday adayı.
galatasaray üniversitesi rektörü ethem tolga ve tunceli üniversitesi rektörü durmuş boztuğ da akp saflarında seçime girmek için istifa ettiler.
akp'den aday adayı olacak bir başka isim de cerrahpaşa tıp fakültesi öğrencisiyken başörtüsü nedeniyle okuldan atılan ve aihm'de dava açan leyla şahin.
kamudan diğer istifalar 
kayseri büyükşehir belediye başkanı mehmet özhaseki, ak parti'nin "belediye başkanları dahil teşkilatlardaki isimler aday olamayacak" açıklamasına rağmen görevinden istifa etti. partinin özhaseki için bir istisna uygulayacağı konuşuluyordu.

kayseri'de 20 yıldır belediye başkanlığı görevini yürüten özhaseki'nin yerine cuma günü belediye meclisi'nde seçim yapılacak. 

özhaseki main
Özhaseki milletvekilliği adaylığı için istifa etti. [Fotoğraf: AA]

aday olamayacaklar listesindeydi

mehmet özhaseki, ak parti'nin aldığı ilke kararları gereği adı seçimlerde aday olamayacak görevdeki isimler arasındaydı. ak parti'nin bu ilke kararını parti sözcüsü beşir atalay şöyle açıklamıştı: 

"myk'da aldığımız ilke karardı. belediye başkanlarımız, belediye meclisi üyelerimiz, il genel meclisi üyelerimiz de aday adayı olmak için istifa etmesinler, bunlar aday listelerine giremeyecekler."

ak parti'nin kararı gereği belediye başkanları dışında "il, ilçe başkanları ile kadın ve gençlik kollarında görev alanlar, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeleri" de aday olamayacaklar listesinde sayılmıştı.

özhaseki, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ile karşılıklı açtığı tazminat davalarıyla da gündemdeydi. özhaseki, kılıçdaroğlu'na açtığı hakaret davasından kazandığı tazminatla kayseri'de sucuk dağıttığı haberleriyle gündeme gelmişti. 

karaman da istifa etti

türkiye cumhuriyeti devlet demiryolları (tcdd) genel müdürü süleyman karaman da milletvekilliği aday adaylığı için son gün istifa eden kamu görevlileri arasında yer aldı. 2002 aralık ayından bu yana görevini sürdüren karaman 2003 yılından itibaren yüksek hızlı tren (yht) projeleri başta olmak üzere önemli demiryolu projelerinde görev aldı. ak parti hükümetlerinin en fazla önem verdiği alanların başında gelen demiryolu projeleri, karaman’ın başında bulunduğu ekip tarafından yürütüldü.

ankara cumhuriyet başsavcılığı'nın devlet demir yolları'nda bazı ihalelerde yolsuzluk iddialarıyla ilgili başlattığı soruşturma da karaman'ın genel müdürlüğü dönemine denk geldi. karaman o dönem yaptığı açıklamada "bugüne kadar kuruluşumuzdan hiç kimsenin ifadesine başvurulmamıştır" dedi.

karaman’ın görev yaptığı dönemde iki büyük tren kazası da yaşandı. sakarya pamukova’da temmuz 2004′te meydana gelen hızlandırılmış tren kazasında 41 kişi yaşamını yitirmişti. sakarya 2. ağır ceza mahkemesi'nce açılan kamu davasında karaman hakkında soruşturma açılması talebi o dönemin ulaştırma bakanı binali yıldırım tarafından reddedildi.

2008′de kütahya’da 9 kişinin hayatını kaybettiği, 37 kişinin yaralandığı tren kazası sırasında da karaman tcdd genel müdürü'ydü.

karaman 1994'te istanbul büyükşehir belediyesi'nde iett genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyordu. 

spor teşkilatında seçim istifaları

gençlik ve spor bakanlığı müsteşar yardımcısı kamuran özden ve spor genel müdürü mehmet baykan da istifa etti. bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, memleketi samsun’dan milletvekili aday adayı olması beklenen müsteşar yardımcısı özden, istifasını gençlik ve spor bakanı akif çağatay kılıç'a sundu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;