Çözüm süreci

Demirtaş: 'Eşme ruhu'nu devlet biliyordu

PKK'nın hapisteki lideri Öcalan'ın Nevruz mektubunda geçen 'Eşme ruhu' ifadesiyle başlayan tartışmaları eleştiren Genelkurmay'a yanıt veren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Eşme ruhu"nun mesajda olduğunu devlet biliyor. Alelade posta yoluyla gelmiyor. Newroz alanına bir konsensüsle ulaşıyor" dedi.

pkk'nın hapisteki lideri abdullah öcalan'ın diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında okunan mektubunda geçen "eşme ruhu" ifadesi üzerine yapılan yorumlara genelkurmay'dan gelen açıklamaya hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş yanıt verdi. pkk'ya yakın med nuçe televizyonu'na konuşan ve konuşmasından önemli başlıklar hdp'nin twitter hesabından yayınlanan demirtaş "eşme ruhu'nun mesajda olduğunu devlet biliyor" dedi. demirtaş, "alelade posta yoluyla gelmiyor. bir konsensüsle ulaşıyor newroz alanına" ifadesini kullandı. 

"genelkurmay 'eşme ruhu'nu newroz'da okununca mı gördü? öyleyse kusura bakmasınlar. ciddiyetsizliklerini ortaya koyuyorlar. genelkurmay, 'eşme ruhu'na ilişkin açıklamasıyla erdoğan'ın tarafında olduğunu ortaya koyuyor. seçimle ilgili adımlar. siyasi." 

cumhurbaşkanı'nın "kürt sorunu yoktur" açıklamasına ilişkin olarak,  "çok programlı, bilinçli. bir stratejinin aşamalarıdır. bugün de ifade ettikleri, kendi açık düşünceleridir" diyen demirtaş, "taraflar başkaca amaçlar gütse de, müzakere sürecinde birbirlerine yaklaşmaları beklenir. ancak görünen o ki, cumhurbaşkanı'nda değişme yok" dedi.

silah bırakma konusunda bazı aşamalar gerektiğini öcalan'ın belirttiğini söyleyen demirtaş, "imralı'da bu şekilde konuşulmadı. erdoğan oldu bitti ile gerçekleşmesini istiyor. tarih konuşulmadı. zabıtlarda mevcuttur" dedi. 

'mesajda değişiklik yok'

öcalan'ın nevruz mektubunun değişmediğini söyleyen demirtaş, "heyetimiz ciddiyetsiz değildir, mektubun içeriğini değiştirme durumu yoktur. mesajda 15 nisan tarihi olsaydı, okunurdu. 'biz akp'ye güvenmiyoruz' derken tam da bunu kast ediyorduk. iyice ortaya çıktı ki hükümet süreçten sadece silahsızlanmayı anlıyor" dedi.

izleme heyeti tartışması

demirtaş, 'izleme heyeti' konusunda ise şunları söyledi:

"bugün hükümet sözcüsü, izleme heyeti konusundaki tutumunun arkasında olduğunu deklare etti. kimi muhatap alacağız? 'iki maymun'u oynuyorlar desem, onlar için yanlış olmaz. akp'deki tartışma nereye giderse gitsin, hdp'nin başarılı olması ve akp'yi geriletmesi dışında hiçbir kurtuluş yolu yoktur. akp içindeki zihniyetin değişmesini beklemek hayalcilik, saflık olur. biz erdoğan'ın düşüncelerinin değişmesini beklemiyoruz."

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;