15 Temmuz darbe girişimi

Demirtaş: Yeni bir demokratik arayışın fırsatını yaratmalıyız

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Hem Hükümet'e hem PKK'ya seslenmek istiyorum. Yeni bir demokratik arayışın fırsatını yaratmalıyız. Zor olduğunun, zorlukların olduğunun farkındayız ancak her türlü zorluğu aşmak demokrasi güçlerinin görevidir” dedi.

hdp eş genel başkanı demirtaş, partisinin sultangazi'deki gazi şehir parkı'nda düzenlediği "darbeye hayır, demokrasi hemen" buluşmasında yaptığı konuşmada, tarihi bir kırılmanın, tarihi bir eşiğin yaşandığı günlerden geçildiğini; toplumun yaralı da olsa büyük bir badireyi atlattığını söyledi. demirtaş, "madem ki cuntanın darbe girişimine karşı bu toplum el ele vermeyi başardı, madem ki hiçbir siyasi akım darbecilerin arkasında durmadı, o halde gelin bunu fırsata çevirelim. neyin fırsatına? ülkedeki demokrasinin, özgürlüklerin ve barışın gelişmesinin fırsatına çevirelim" dedi.

hükümete ve pkk'ya seslendiğini belirten demirtaş, "konuşarak, yeniden çözüm sürecine dönerek birlikte yaşamanın olanaklarını değerlendirelim" dedi:

"bugün eğer eşitliğe doğru, çözüme doğru giden adımlar atmak istiyorsak bu yolun yöntemi bellidir. cumhurbaşkanı'na çağrı yaptık, liderler zirvesi toplayabilirsin, siyasi partilerin hepsinin görüşlerini, önerilerini alabilirsin. geçmişte yaşananlar, 15 temmuz akşamına kadar yapılan hataları masaya yatıralım. öfkeyi, kini, kamplaşmayı, kutuplaşmayı bir kenara bırakalım. toplum bizden artık barış istiyor, imralı'da tecrit, imralı'da yasak uygulayacağına önce ailesinden ve avukatlarından başlayarak bir heyet gönderilebilir. bu birçok şeyin önünü açacaktır. 

ikincisi, ben burada hem hükümet'e hem pkk'ya seslenmek istiyorum. yeni bir demokratik arayışın fırsatını yaratmalıyız. zor olduğunun, zorlukların olduğunun farkındayız ancak her türlü zorluğu aşmak demokrasi güçlerinin görevidir. savaşla, ölümle, kanla ve gözyaşıyla varılabilecek yer bakın işte 15 temmuz akşamında ortaya çıktı. yapmayalım. konuşarak, yeniden çözüm sürecine dönerek birlikte yaşamanın olanaklarını değerlendirelim. ben bu süreçte hiçbir şey olmamış gibi, eski tarz siyasetle yürümenin doğru olmadığı kanaatindeyim. herkes bir kez daha bütün gelişmeleri yeniden değerlendirmek, masaya yatırmakla zorunlu ve görevlidir."

'güneydoğu'daki olaylar karşısında ülke adım adım darbeye götürülmeye çalışıldı'

selahattin demirtaş, daha önce hükümeti uyardıklarını ancak sözlerinin kulak arkası edildiğini ifade etti:

"bu gözü dönmüş çılgınlığı yapanlar sivil insanlara, parlamentoya saldırarak korku salacağını, kısa sürede teslim alacağını düşünmüş olabilir ama türkiye toplumu 7'den 70'e herkes, siyasi partisi, düşüncesi ne olursa olsun ağırlıklı olarak askeri darbenin, cuntanın ne demek olduğunu gördü ya da yakın geçmişi büyüklerinden dinleyerek büyüdü. böyle bir nesli tankla, topla, savaş uçağıyla teslim alacağını sananlar yanıldı. ben buradan bir kez daha darbeye karşı ilkeli bir tutum içinde olan halk başta olmak üzere bütün siyasi partilere teşekkür ettiğimi, halkların demokratik partisi'nin her bir üyesini de bu darbe karşıtı tutumu nedeniyle kutladığımı belirtmek istiyorum."

demirtaş, darbeyle mücadelenin en etkili yolunun hukuk, demokrasi ve insan haklarına sarılmak olduğunu söyledi

"bugün bizim sarılmamız gereken ilkeler insan hakları ilkeleri, demokrasi ilkeleridir. faşizme, darbeye, cuntaya karşı gericilikle, gericiliğin ilkeleriyle mücadele edilemez. işkenceyi, idamı savunarak cuntaya karşı mücadele edilemez.toplumdaki provokasyonları tetikleyecek, kutuplaşmaları, ayrışmaları tetikleyecek dil ve üslupla darbeye karşı mücadele edilemez."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;