Türkiye

'Dere' daha geçilmedi

240'tan fazla vatandaşın hayatını kaybettiği 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında alınan kararlar açıklandı. Genelkurmay Başkanı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları görevlerinde kaldı. Genelkurmay İkinci Başkanı Güler Jandarma Genel Komutanı oldu. Jandarma komutanı dışındaki komutanların yine komuta kademesinde yer alması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının durumuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada 'dere geçerken at değiştirilmez' sözlerini akıllara getirdi.

Konular: Türkiye

kararları cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın açıkladı.

genelkurmay başkanı orgeneral hulusi akar, kara kuvvetleri komutanı orgeneral salih zeki çolak, deniz kuvvetleri komutanı oramiral bülent bostanoğlu, hava kuvvetleri komutanı orgeneral abidin ünal görevlerine devam ediyor. 

genelkurmay 2. başkanlığı'na 1. ordu komutanı ümit dündar getirilirken, jandarma genel komutanı ise yaşar güler oldu. 

ümit dündar, darbe girişimi gecesinin kilit isimlerinden biriydi. canlı yayına bağlanıp girişimin ‘emir komuta’ zincirinde olmadığını açıklayan ilk askerdi. dündar o gece, cumhurbaşkanı erdoğan’la temas kurarak ‘ankara’ya gitmeyin; istanbul’a gelin. sizin güvenliğinizi ben sağlarım.” diyen komutandı. 

cumhurbaşkanlığı sözcüsü, kalın, muharip hava kuvveti ve hava füze savunma komutanlığı'na orgeneral hasan küçükakyüz'ün, 1. ordu komutanlığına orgeneral musa avsever'in, 2. ordu komutanlığına orgeneral ismail metin temel'in, kara kuvvetleri eğitim ve doktrin komutanlığına orgeneral tahir bekiroğlu'nun atandığını söyledi.

kalın, 3. ordu komutanı orgeneral ismail serdar savaş ve ege ordu komutanı orgeneral abdullah recep'in de görevlerine devam edeceğini kaydetti.

"dereyi geçerken at değiştirilmez"

genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının görevlerinde kalması cumhurbaşkanı erdoğan'ın 'dere geçerken at değiştirilmez' sözlerini akıllara getirdi.

france24 kanalına verdiği röportajda erdoğan'a genelkurmay başkanı orgeneral hulusi akar ile mit müsteşarı hakan fidan'ın görevden alınıp alınmayacağı sorulmıuştu.

cumhurbaşkanı soruya "bizim gerek mit müsteşarımız gerek genelkurmay veyahut diğer kuvvet komutanlarımızla ilgili buna benzer verdiğimiz herhangi bir karar söz konusu değil. biz bu kararları verirken veya verecek olursak, bunları sayın başbakanı'mla beraber yaparız. bundan sonra son kararı veririz. bizde bir deyiş var. dereyi geçerken at değiştirilmez. biz bu sürecin içerisinde de arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. şunu çok açık ve net söylememiz lazım; bir istihbarat zaafı söz konusudur." yanıtını vermişti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;