türkiye'de ilk kez sağlık bakanlığı ve 12 derneğin katkılarıyla hazırlanan "ulusal diyabetik ayak rehberi", hekimlerin görüş ve önerilerine açıldı. istanbul'da düzenlenen "ulusal diyabetik ayak infeksiyonları sempozyumu"nda konuşan cerrahpaşa tıp fakültesi enfeksiyon hastalıkları öğretim üyesi prof. dr. neşe saltoğlu, türkiye'de ilk kez 12 ulusal dernek ve sağlık bakanlığının katkılarıyla böyle bir rehber hazırlandığını söyledi.
türk klinik mikrobiyoloji ve infeksiyon hastalıkları derneği (klimik) diyabetik ayak çalışma grubu başkanı da olan saltoğlu, rehberin, hekimlerin görüş ve önerilerine açıldığını anlatarak, türkiye'de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğuna dikkat çekti.
1 milyon ayak yarasının yarısında enfeksiyon gelişiyor
yaklaşık 1 milyon diyabet hastasının diyabetik ayak yarasına maruz kaldığını ve bunların yarısına yakınında diyabetik ayak enfeksiyonu geliştiğini belirten saltoğlu, bu nedenle hastanın takibi, tanısı, korunmasıyla ilgili rehber oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı:
"bu rehberler, hekimlere uygun yaklaşım konusunda yol göstermektedir. bununla birlikte ülkelerin özellikleri ve ihtiyaçlarına yönelik rehber hazırlanması önemlidir. ülkemizde diyabetli hasta sayısı giderek artmaktadır. diyabetin gençlerde de görülen bir hastalık olması, ileride ortaya çıkabilecek komplikasyonların oranının azaltılmasının önemini ortaya koymaktadır. öncelikle ayak bakımı sağlanması ile korunmayı, ayakta yara varsa erken tanı ve uygun tedaviyi gerektirir. ancak bununla ilgili şimdiye kadar ülkemizde yayınlanmış bir rehber yok. bu rehber yayınlandığında hekimlere yönelik olarak diyabetik ayak yara ve enfeksiyonlarına yaklaşım, tanı, tedavi ve ayak yaralarından korunmayı içeren bir kılavuz olacak, standart bir yaklaşım sağlayabilecektir."
diyabete bağlı dünyada 1 milyon kişi ayağını kaybediyor
dünyada yılda yaklaşık 1 milyon kişinin ayağını kaybettiğine işaret eden saltoğlu, şunları söyledi:
"bu kadar ciddi bir sorun. neden kaybediyor derseniz? bunların bir kısmının ayaklarında damar tıkanıklıkları, bir kısmında da ciddi duyusal kusurlar var. hem damar tıkanıklığının olması, hem yaranın açıldığında hastanın farkına varmayıp yaranın büyümesi, enfeksiyon geliştiğinde de uygun antibiyotik tedavinin hastalardaki bağışıklık sistemindeki problemlerden dolayı yeterince etkili olmaması, hekime geç başvurması gibi nedenlerle tedavilerde bir takım sıkıntılar yaşanıyor. bunun için halkta da bir farkındalığın oluşturulması gerekiyor. türkiye'de de yılda yaklaşık 12 bin kadar ayak kaybı var. bunların bir kısmının diyabetten olduğu yönünde veriler bulunmaktadır."
diyabetli ayağını her gün kontrol etmeli
prof. dr. saltoğlu, hastaların ayak bakımı konusunda bilgilendirilmesinin önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"diyabetli bir hasta ayağını her gün yara var mı, yok mu diye kontrol etmeli. ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesine dikkat etmeli, ayak bakımını yapmalı. ayak hiçbir zaman kuru kalmamalı. uygun bir kremle mutlaka ayağını yumuşatarak, bakımını yapmalı. hiçbir zaman ayakları ıslak kalmamalı, ıslak kalırsa mantar enfeksiyonları artıyor. dolasıyla ayağını yıkadığı zaman parmak aralarını kurulamalı, ondan sonra ayak bakımına devam etmeli. hekime de ayak bakımı konusunda neler yapması gerektiğini sormalı. kan şekerlerinin düzeylerinin düzgün gidip, gitmediğini kontrol ettirmeli, ilaçlarını düzenli kullanmalı. çünkü şeker kontrolü olmadığında yaraların açılma ihtimali daha artıyor. bir de yıllar içinde diyabet süresi arttıkça hastada ayak yaralarının açılma olasılığı artıyor."
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar