Irak

Diyala katliamı inceleniyor

Irak'ta güvenlik güçleri ve Şii milislerin, IŞİD'den geri aldıkları Diyala'da 70 Sünniyi öldürdüğü yönündeki iddiaları araştırmak için kurulan komisyon çalışmalarına başladı.

Konular: Ortadoğu, Irak
Diyala 25 Ocak'ta, Şii milisler destekli güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla kurtarılmıştı. [Fotoğraf: AFP]

irak meclisi tarafından görevlendirilen komisyonun başkanı hakim zamili, komisyonun ocak’ta diyala'ya bağlı mikdadiye ilçesinin işid'ten alınmasının ardından bervane köyünde güvenlik güçleri ve şii milislerin, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 70 sünni vatandaşı öldürdüğü iddialarını araştırmaya başladı.

zamili, "bervane köyü davasını soruşturmakla görevlendirilen komisyon, yüksek güvenlik önlemleri altında çalışmalarına başladı. köy ve çevresinde saha çalışması yapıldı, köylülerle görüşüldü" dedi.

diyala'nın ikinci büyük ilçesi olan mikdadiye, 25 ocak'ta, halk topluluğu destekli güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla işid'in elinden kurtarılmıştı.

katliam iddiaları

iraklı bazı sünni siyasetçiler ve sünni aşiret liderleri, irak güvenlik güçleri ve şii milislerin bölgeyi işid'in elinden almasının ardından bervane köyünde ve civar bölgelerde katliam yaparak 70 sünniyi öldürdüğünü öne sürmüştü.

diyala valisi amir mecmai, 27 ocak'ta konuyla alakalı geniş çaplı soruşturma başlatılmasını talep etmiş, 29 ocak'ta meclise bağlı güvenlik ve savunma komitesi, konuyu araştırmak üzere bir komisyonun kurulduğunu açıklamıştı.

şii milisler

irak'ta şii gönüllülerden oluşan 'halk topluluğu' adlı gruplar, işid'e karşı operasyonlarda, güvenlik güçlerine destek veriyor. 

işid'in, haziran 2014'te musul'u, ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar devam ediyor. şii milislerin de içerisinde yer aldığı irak ordusuyla peşmerge güçleri, işid'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;