Suriye'de iç savaş

Doğu Halep'in yüzde 90'ı rejimin eline geçti

Suriye'de rejime bağlı güçler Halep'te ilerleyişini sürdürüyor. Son olarak muhaliflerin denetimindeki Şeyh Said mahallesi rejimin eline geçti. Rusya, 728 muhalif ve 13 binden fazla sivilin rejim tarafından kuşatılan bölgelerden çıktığını açıkladı.

Reuters muhabiri, 'Doğu Halep bölgelerine yönelik bombardıman bir an bile durmadı' diyerek durumu anlattı. [Fotoğraf: Reuters]

suriye insan hakları gözlemevi (sohr), rejimin muhaliflerin denetimindeki şeyh said bölgesini ele geçirdiğini duyurdu. gözlemevi'ne göre muhalifler bu kayıpla beraber denetimleri altındaki toprakların yüzde 90'ını rejime kaptırmış oldu.

rejimin haber ajansı sana, şeyh said bölgesinden sabahın erken saatlerinde 3 bin 500 kişinin çıktığını ifade etti. reuters’e konuşan bir rejim yetkilisi, “şeyh said bölgesini tamamen ele geçirdik. bu bölge çok önemli. çünkü, amiriye bölgesine girişimizi kolaylaştırıyor ve halep-ramuse yolunun güvenliğini sağlıyor” dedi.

rus haber ajansı ria’ya göre, rusya savunma bakanlığı son 24 saatte kuşatılmış halep’ten 13 bin 346 sivilin çıktığını, 728 muhalifin ise teslim olduğunu belirtti.

suriye insan hakları gözlemevi (sohr) direktörü rami abdurrahman, halep’teki savaşta sona gelindiğini söyledi. sohr direktörü, ellerinde kalan bölgenin en önemli semtlerinden biri olan şeyh said’i kaybeden muhaliflerin 6 semtten daha çekildiğini duyurdu. sohr’a göre rejim, muhaliflerin denetimindeki bustan el kasr, kellase, kerm el dada, firdevs, cellum ve cisr el hac bölgelerini ele geçirdi.

yoğun bombardıman

reuters'e göre, doğu halep'te son günlerin en şiddetli bombardımanları yaşanıyor. suriye insan hakları gözlemevi, muhaliflerin denetimindeki bölgelerde hâlâ on binlerce sivilin olduğunu belirtiyor. gözlemevine göre, siviller sürekli değişen cephe hatları arasında mahsur durumda. temel gıda maddelerine bile ulaşamayan siviller rejimin bombardımanına maruz kalıyor.

abd ve rusya halep'i görüşüyor

abd ile rusya ise halep'ten çıkışlar konusunda bir anlaşma üzerinde çalışıyor. al jazeera, doğu halep’teki muhaliflere güvenli çıkış sağlamak amacıyla abd ile rusya tarafından hazırlanan mutabakat tasarısına ulaştı. tasarıya göre bölgede kalma ya da çıkma konusunda siviller kendi istekleri doğrultusunda hareket edecek. rejimin kuşatması altında doğu halep’ten çıkması zorunlu olan muhaliflerin ise 10 aralık’tan itibaren tahliye edilmeye başlaması öngörülüyor. muhalifler hafif silahlarıyla idlib ya da kuzey halep kırsalına (fırat kalkanı harekâtı bölgesi) çıkışına izin verilecek.

el kaide ile bağlantısını kopardıktan sonra adını şam’ın fethi cephesi olarak değiştiren nusra cephesi’nin savaşçıları ise kuzey halep’e değil sadece idlib’e tahliye edilebilecek.

rusya dışişleri bakan yardımcısı, washington ile bu konuda henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

suriye’de mart 2011’de başlayan ve 5 buçuk yılını geride bırakan savaşta 300 bin sivilin öldüğü tahmin ediliyor. suriye nüfusunun yarısından fazla evsiz kaldı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;