İsrail - Filistin sorunu

Doğu Kudüs için uluslararası baskı talebi

Filistin'de yeni kurulan birlik hükümeti Başbakanı Rami Hamdallah, uluslararası toplumdan Filistin'de yapılacak parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinde Doğu Kudüs'te de oy kullanılmasına izin vermesi için İsrail'e baskı yapmasını istedi.

Rami Hamdallah (sağda) birlik hükümetinin başbakanı ve içişleri bakanı oldu. [Fotoğraf: Reuters]

hamdallah, ramallah'ta kabul ettiği bazı latin amerika, afrika, avrupa ve arap ülkelerinin temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, filistin'de yapılacak seçimlerle ilgili konuştu.

hamdallah, "doğu kudüs'ün yer almadığı bir seçim söz konusu olamaz. uluslararası toplum, filistin'de yapılacak seçimlere doğu kudüs'te izin vermesi için israil'e baskı yapmalı" dedi.

konuklarından israil hapishanelerindeki 'idari tutukluların' serbest bırakılması konusunda çaba sarf etmesini talep eden hamdallah, uluslararası toplumdan mescid-i aksa ile kentteki müslüman ve hristiyanlara ait kutsal mekanlara karşı ihlallerde bulunulmaması için harekete geçmesi çağrısı yaptı.

filistin'de, 23 nisan'da hamas ve fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan uzlaşı hükümetinin ramallah'taki bakanları pazartesi günü yemin etti.

rami hamdallah başkanlığındaki kabinede yer alan gazzeli beş bakandan dördü israil'in geçişlerine izin vermemesi nedeniyle törene katılamadı.

yedi yıllık ayrılık

abbas ve hamas lideri halid meşal, 6 şubat 2012’de katar’ın başkenti doha’da, o zamanki emir hamad bin halife el tani’nin arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamıştı. anlaşma gereğince mahmud abbas başkanlığında bir geçiş hükümeti kurulacaktı.

23 nisan'da gazze'de bir araya gelen fetih ve hamas hareketleri ortak hükümet kurma konusunda anlaştı.

taraflar arasındaki bölünmüşlük 2007 yılında gazze şeridi’nde yaşanan çatışmalar ve hamas’ın şeridi kontrolü altına almasıyla başladı.

filistin yönetiminin hamas ile birlikte hareket etmesine tepki gösteren israil yönetimi, anlaşma üzerine abd arabuluculuğunda devam eden müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu.

birlik hükümetinin ardından filistin'de altı ay içerisinde seçimlerin yapılması planlanıyor.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;