Ekonomi

Dolar 2.64 TL’yi geçti

ABD Merkez Bankası’nın faizleri Haziran'da artırabileceği endişesiyle yükselmeye başlayan dolar, haftanın son işlem gününde 2.64 TL’yi geçti.

Konular: Finans
Dolar bütün gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanıyor. [Fotoğraf: Reuters]

hafta başında 2.56 liraya kadar gerileyen dolar, abd merkez bankası’nın (fed) faizleri haziran ayında artırabileceği endişesiyle yükselmeye devam ediyor.

dün 2.60 tl’nin üzerine çıkan dolar, haftanın son işlem gününde 2.64 tl’yi aştı.

euro ise 2.79 liradan işlem görüyor.

önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,6020 lira, euronun satış fiyatı ise 2,7920 lira olmuştu.

dolar 13 martta 2.6488 tl’yi görerek, tüm zamanların rekorunu kırmıştı. 

‘cari açık olumsuz etkiledi’

al jazeera’ye bir açıklama yapan alb forex analisti enver erkan, doların gelişmekte olan bütün ülkelerin para birimleri karşısında değerlendiğini söyledi.

analist erkan dolardaki yükseliş ile ilgili şu bilgileri verdi:

“dolarda fed tutanakları sonrasında yeniden oluşan değerlenme eğiliminin yansımalarının dolar/tl paritesinde de olduğunu görmekteyiz. mart fed toplantısından sonraki süreçte dolar endeksi mola vermiş, mart ayı tarım dışı istihdam verisinin 126 bin ile beklentilerin oldukça altında kalması neticesinde ise dolar/tl’deki hareketlerin 2,55 – 2,54 bandına doğru olduğunu gözlemlemiştik. geniş resimde dolar/tl dalgalanma aralığı 2,55 – 2,65 olarak görünmektedir.

dolar/tl 2,55 seviyesini gördükten sonra kademeli olarak yükselmeye başlamış, fed tutanaklarının haziran faiz artışı ihtimalini masada bırakması sonrasında ise yukarı hareketine ivme kazandırmıştır. gelişmekte olan ülke kur sepetine baktığımızda tl açısından bir negatif ayrışma görülmemekte, bu sepete dahil olan para birimlerinin tamamı dolar karşısında değer kaybetmektedir. dolardaki global bazda değerlenme bu kapsamda pariteyi yukarı taşımaktadır.

bugün türkiye’de de şubat ayı cari açık rakamlarının beklenti üzerinde 3,20 milyar dolar olarak açıklanması olumsuz bir durum yaratmaktadır. cari açık gerilediği halde ekonomik büyüme açısından olumlu sinyaller vermiyordu, şubat ayında ise net hata noksan kalemi dikkat çekmektedir. aynı zamanda kredi derecelendirme kuruluşu moody’s’in raporunun içeriği de iç piyasada stres oluşturmaktadır.

dolar/tl paritesinde 2,6320 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde kısa vadede 2,6480 zirvesi mümkündür. önümüzdeki hafta abd’den açıklanacak tüfe ve perakende satış gibi önemli datalarda iyimserlik görürsek parite bu zirve seviyelerini de aşarak 2,70’e yol alabilir. geniş resimde 2,60 ve 2,55 önemli destekler olmakla birlikte, 2,55 aşağısında kalıcılık çok olası görünmemektedir.”

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;