Ekonomi

Dolar yılın en düşük seviyesinde

Dolar 17 Aralık operasyonu öncesi rakamlara geriliyor. Kur 2.06 TL 'ye inerken, BİST 100 endeksi 76 bine dayandı. Dolardaki düşüşte, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının hızlanması ve Rusya-Ukrayna geriliminin azalmasının etkisi var.

Haberin Öne Çıkanları

Dolarda düşüş sürüyor

Borsa 76 bini test ediyor

Çeyrek altın 141 lira

Dolar bütün gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanıyor. [Fotoğraf: Reuters]

17 aralık soruşturması öncesinde 2.02 tl olan, ocak sonu merkez bankası’nın faiz artırma kararı öncesi 2.39 tl’ye çıkan dolar, mayıs ayında tekrar 2.08 tl seviyelerini gördü. 

doların gerilemesinde rusya-ukrayna gerginliğinin azalması ve türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının artması etkili oldu.

dolar 2.08 liradan, euro 2.89 liradan güne başladı

gün içinde düşüşünü sürdüren dolar günü 2.06 tl'den kapattı. euro ise 2.87 tl ile günü tamamladı.

önceki kapanışta doların satış fiyatı 2.08 lira, euronun satış fiyatı ise 2.90 lira olmuştu.

borsa 75 binin üzerinde

borsa istanbul 100 (bist 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 381 puanlık yükselişle 75.348 puandan başladı.

borsa istanbul'da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,51 değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 0,58, holding endeksi yüzde 0,52 yükseliş kaydetti.

gün içinde yükselişinin sürdüren bist 100 endeksi bir önceki kapanışa göre 814 puanlık yükselişle günü 75.781 puanla tamamladı. hisse senetleri ortalama yüzde 1,09 değer kazandı.

altının gramı ise 86 liradan işlem görüyor. kapalıçarşı’da çeyrek altın 141, tam altın 563 liradan satılıyor. 

dolar 2.02 tl’ye inebilir

ziraat yatırım ekonomisti bora tamer yılmaz, türkiye ekonomisindeki dış açık nedeniyle türkiye'de enflasyonun önemli sebeplerinden birisinin kurdaki değer kaybı olduğunu belirterek, bu nedenle ocak ayı ara toplantısında faiz artırımını tercih eden tcmb'nin kurdaki değer kaybını engellemeyi başardığını söyledi.

politika aracı olarak faizin yanı sıra likidite koşullarını da sıkı tutan tcmb'nin verim eğrisinin ters dönmesini yani kısa vadeli faizlerin uzun vadeli faizlerden daha yüksek olmasını sağladığını aktaran yılmaz, verim eğrisinin kur üzerindeki etkisiyle tl'nin değer kazanmayı sürdürdüğünü ve tcmb'nin fiyat istikrarını tesis edebilmesi için dez-enflasyon sürecine yardımcı olduğunu kaydetti.

abd - türkiye enflasyon farkına göre dolar/tl için denge değerinin 2,02 olduğunu hesapladıklarını ifade eden yılmaz, ocak ayındaki 2,39 zirvesinden başlayan hareketin 2,02'ye doğru devam etmesinin muhtemel olduğunu dile getirdi.

yılmaz, nisan ayı enflasyon oranının beklentilerin üzerinde kalmasıyla 22 mayıs ppk'da faizlerin sabit tutulacağı beklentisinin fiyatlandığını ve bir sonraki hedef seviyenin 2.06 olabileceğini öngördüklerini vurguladı.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;