Ekonomi

Dolarda ibre aşağı döndü

ABD'de faiz artırımı, Türkiye'de ise faiz indirimi beklentileriyle 3 lirayı aşan Dolar, 65. Hükümet açıklandıktan sonra 2.98'e düşen dolar, Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyince 2,96'ya kadar geriledi.

Konular: Ekonomi

serbest piyasada dün 2.98 lira seviyelerinden işlem gören dolar, bu sabah 3 liranın üzerine çıktı. ancak başbakan binali yıldırım yeni hükümeti açıkladıktan sonra dolar yeniden düşmeye başladı; 2,98'e geriledi. 

merkez bankası, politika faizini değiştirmezken, dolar da 2,96'ya geriledi. 

dolar en son 27 ocak'ta 3 lira sınırını aşmıştı. bugün yeniden 3 liranın üzerine çıkan dolardaki yükselişte hem abd hem de türkiye'deki faiz kararlarıyla ilgili beklentiler vardı. abd merkez bankası fed'in faiz artırımına gideceği, türkiye'de ise merkez bankası'nın bugün faiz indirimi kararı alacağı yönündeki beklentiler dolar/tl'de yükseliş getirdi. yeni hükümet açıklanınca ise ibre aşağı döndü. 

merkez bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50'de, gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te sabit tutarken, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 11,50'den yüzde 11'e indirdi. geç likidite penceresi, merkez bankası'nın , bankalararası para piyasasında, bankaların 16.00 - 16.30 saatleri arasında teminatları kadar limitsiz olarak borç alıp verebilmelerine imkan tanıyan bir uygulama. 

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;