Bilim-Teknoloji

Dünyayı hayvanların gözünden gösteren yazılım

Exeter Üniversitesi araştırmacıları, fotoğrafları işleyerek hayvanların gözünden gösteren yazılım geliştirdi. Yazılım bedava olarak indirilebiliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Bir güvenin insan gözünden (solda) ve kuşların gözünden (sağda) görünümü. [Fotoğraf: Jolyon Troscianko]

britanyalı bilim insanları, 'micatoolbox' adını verdikleri yazılımla fotoğrafları mavi baştankara, dağ gelinciği hatta bir arının gözünden görmemizi sağlayabildiklerini açıkladı.

iflscience sitesine konuşan dr. jolyon troscianko, 'kamuflaj üzerinde yaptıkları araştırmalarda hayvanların görüşüne ait modeller gerektiğini, yazılımı da bu amaçla geliştirdiklerini' söyledi. troscianko, fotoğrafları hayvanların görüşüne büründürecek kodlamanın çok zor olduğunu, bu yüzden işlerini kolaylaştırmak için bir analiz aracı kullandıklarını ifade etti.

insanlar gözün ağ tabakasında yer alan ışığa duyarlı koniler sayesinde 1 milyon rengi ayırt edebiliyor. mavi-mor, yeşil ve sarı-kırmızı dalga uzunluklarına duyarlı üç koni türü, kuş gibi diğer hayvanların birçoğunda da yer alırken, ışığı algılama ve renk işleme farklılık gösteriyor.

troscianko, bir spektrometre görevi gören yazılımın renkleri ölçmekte oldukça başarılı olduğunu söylerken, analiz kutusuna mevcut hayvanların dışında yenilerinin eklenebileceğini belirtti.

troscianko, "bir kez hayvanların gözünden baktınız mı etrafınızda fark etmediğiniz birçok şey olduğunu görüyorsunuz" ifadesini kullandı.

micatoolbox yazılımı bedava olarak indirilebiliyor: http://www.jolyon.co.uk/myresearch/image-analysis/image-analysis-tools/

kaynak: iflscience ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;