Suriye'de iç savaş

Eğit-donat Ürdün'de başladı

ABD Savunma Bakanı Carter, IŞİD'e karşı savaşmaları için Suriyeli muhaliflerin eğitimine başlandığını açıkladı. Ürdün'de başlayan 'eğit-donat' programının yakında Türkiye'de de başlaması bekleniyor.

abd savunma bakanı ash carter, amerikan ordusunun işid'e karşı savaşmaları için küçük ölçekli bir grup suriyeli muhalife askeri eğitim vermeye başladığını duyurdu. şu an eğitim gören grubun 90 kişiden oluştuğunu belirten carter, ikinci grubunda yakında eğitime alınacağını belirtti. 

carter, eğitimin hangi ülkede gerçekleştirildiğini söylemedi ancak, reuters'ın haberine göre 'eğit-donat' projesi kapsamındaki eğitim ürdün'de veriliyor. haberde, işid'e karşı mücadele görev alacak suriyeli muhaliflerin eğitiminin ürdün'de gerçekleştirildiği, 'eğit-donat' programının türkiye ayağının ise yakında başlayacağı belirtiliyor. ürdün hükümeti de yaptığı açıklamada programın bir kaç gün önce başladığını duyurdu. 

abd ile türkiye arasındaki 'eğit-donat' anlaşması geçen şubat ayında arasında imzalanmış, ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı. kırşehir'deki şehit bahtiyar aydın kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı. 

üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında suriyelinin eğitilmesi planlanıyor. bunlardan 1500-2000 kadarının türkiye'de eğitim göreceği geri kalanlarının ise ürdün ve suudi arabistan'da eğitileceği açıklanmıştı.

washington yönetimi programda eğitim görenlerin sadece işid'le mücadele değerlendirileceğini vurguluyor. türkiye ve suriyeli muhalifler ise şam rejimine karşı savaşmaları konusunda ısrarcı olmuştu. ancak anlaşma metninde eğitilen milislerin kime karşı savaşacağı açıkça belirtilmiyor. 

türk ve abd'li yetkililer bu durum açıklığa kavuşmasa da programın başlamasının önünde bir engel teşkil etmediğini açıklamıştı. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;