Ekonomi

Ekonomik güven endeksi düştü

Ekonomik güven endeksi, Ocak ayında geçen aya göre yüzde 3,9 azalarak 85,7'ye düştü.

Konular: Türkiye, Ekonomi
Kaynak: TÜİK

türkiye istatistik kurumu (tüik), ocak ayı ekonomik güven endeksini açıkladı. buna göre, ekonomik güven endeksi ocak'ta geçen aya göre yüzde 3,9 azalarak 89,2 puandan 85,7 puana geriledi. ekonomik güven endeksindeki gerileme hizmet sektörü, reel kesim (imalat sanayii), inşaat sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

ocak ayında hizmet sektörü güven endeksi 87,5'e, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 100,5'e, inşaat sektörü güven endeksi 74,8'e ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 95,9'a geriledi. tüketici güven endeksi ise aynı dönemde 66,9'a yükseldi.

tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olan ekonomik güven endeksi; tüketici güven endeksi ve mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. endeks ocak 2015'ten itibaren, 2012 ocak ayından başlayan bir seri olarak yayımlanıyor.

endeksin veri kaynaklarından olan tüketici güven alt endeksleri çok değişkenli modele dayalı yaklaşımla 2004-2011 dönemi için geriye çekildi. buna bağlı olarak ekonomik güven endeksinde kullanılan analiz dönemi uzatıldı. 2007-2011 dönemi ekonomik güven endeks serisi ilk defa hesaplandı. 2012-2016 dönemi endeks serisinde ise güncelleme yapıldı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;