Suriye'de iç savaş

El Bâb’da ÖSO-rejim çatışması

Suriye’nin kuzeyindeki El Bâb bölgesinde TSK destekli Özgür Suriye Ordusu ile IŞİD arasında çatışmalar şiddetlenirken, ÖSO ile rejim arasında da çatışmalar oldu. Bu çatışmalar sırasında anlık ilerleme ve geri çekilmeler yaşanırken, Rusya da hava operasyonu düzenledi. TSK’nın duyurduğu üç şehit haberi, bu operasyonlar sırasında geldi.

[Fotoğraf: AA]

türk silahlı kuvvetleri (tsk) ve özgür suriye ordusu’nun (öso) 24 ağustos 2016'da başlattıkları fırat kalkanı harekâtı'nda perşembe günü ilk kez muhaliflerle esed rejimi güçleri çatıştı. harekâtın başladığı tarihten bu yana işid ve pkk/ypg unsurlarıyla çatışan öso birlikleri ilk kez rejime bağlı güçlerle sıcak çatışmaya girdi.

öso, el bâb'ın merkezini ele geçirmek için operasyonlarını hızlandırdığı perşembe günü, el bâb’ın batısındaki ebul zindeyn ile göz köylerine yakın bir bölgede, rejim ve beraberindeki iran yanlısı milislerle sıcak çatışmaya girdi.

al jazeera’nin bölgedeki muhalif kaynaklardan edindiği bilgiye göre, ebul zindeyn bölgesinde öso unsurlarıyla rejim güçlerinin arasında kalan işid bölgesine iki taraf da ilerlemek istedi. ilk çatışmalar bu sebeple başladı.

perşembe sabah saatlerinde rejim güçleri kuzeye ilerlemeyi başardı. rejim tanklarla bölgeye girince, işid de bölgeden çekildi. böylece öso birlikleriyle rejim arasında sınır hattı oluşmuş oldu.

bu gelişme üzerine öso ve tsk birlikleri de sınır hattından güneye inerek rejimin ele geçirdiği bölgeye girdi. rejim askerleriyle en sıcak çatışma bu esnada yaşandı. suriye ordusundan iki asker hayatını kaybetti. rejim tsk’nın bu hamlesi üzerine güneye geri çekildi. bir tankını da geride bıraktı, tanka öso birlikleri el koydu.

tsk ve öso birliklerinin rejimi püskürtüp bölgeye ele geçirmesinden sadece birkaç dakika sonra rus bombardımanı başladı. bu bombardımanda üç türk askeri şehit oldu, biri ağır 11 asker de yaralandı.

olaydan saatler sonra tsk tarafından, türk askerlerinin bulunduğu bir binanın, rusya'ya ait bir savaş uçağı tarafından işid'e yönelik hava harekâtı esnasında "kazaen" vurulduğu bilgisi paylaşıldı. kremlin, "koordinatlar üzerinde anlaşmazlık" yaşandığını açıkladı.

el bâb’a kuzeyden ilerleyen öso ilçe merkezini batıdan ve doğudan da kuşatma sürecini yürütürken, rejim son dönemde güney ve batıdan harekete geçmişti. işid büyük direniş göstermediği için rejim kısa sürede ilerleme kat ederek el bâb’ın batısında, fırat kalkanı harekâtı’nın sınırlarına ulaşmıştı.

rejime yakın lübnan merkezli el meyadeen televizyonu, bu çatışmaların rusya’nın devreye girmesiyle durdurulduğunu iddia etti.

kaynak: al jazeera ve el meyadeen

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;