Suriye'de iç savaş

“El Bab’dan sonra hedef Münbiç”

El Arabiya'ya konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "El Bab temizlendikten sonra hedef Münbiç’tir" dedi. Suriye'nin kuzeyinde Cerablus ile Rai (Çobanbey) arasında 30-40 kilometre derinliğinde güvenli bölge ilan etme çağrısında bulundu.

Arşiv [Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, suudi arabistan'ın el arabiya kanalına mülakat verdi. suriye'deki iç savaş hakkında konuşan erdoğan, fırat kalkanı harekâtı ve güvenli bölge hakkında şu ifadeleri kullandı:

“şimdi 6 yıldır tabii ki bizim bu zulüm estiren, kan, kin kusan esed'le aynı konumda olmamız artık mümkün değil. kim olursa olsun, hangi ülke olursa olsun burada eğer böyle bir zulme destek veriyorsa, aynen onlardandır; bizim bakışımız onlara da böyledir.

şu anda tabii ki bizim asıl derdimiz şu: acaba suriye'deki bu kanı nasıl durdururuz, nasıl bir ateşkes sağlayabiliriz? bununla ilgili olarak da yoğun bir çabanın içerisindeyiz.

biz özgür suriye ordusuyla beraber oraya girince deaş cerablus'u boşalttı. fakat tabii bizim için cerablus yeterli değildi. çünkü orada bir de pyd denilen, ypg denilen ayrı bir terör örgütü vardı. yani tek cephede bir mücadele vermiyorsunuz, başka terör örgütleri de var. dolayısıyla onunla da kalmadık, bir taraftan da el-rai'den başladık. el-rai’deki deaş terör örgütünü de oradan boşalttık. ve güneyde dabık kasabası. dabık'ı bu noktada boşaltmamız gerekir dedik, deaş biraz direndi, dabık da boşaltıldı.

şimdi geldiğimiz nokta el-bab. el-bab'da yoğun bir mücadele sürüyor. öyle zannediyorum ki şöyle birkaç gün içerisinde el-bab da temizlenmiş olacaktır. el-bab temizlendikten sonra hedef münbiç’tir. çünkü münbiç araplara ait olan bir yerdir. orada ypg var, orada pyd var, onların orayı boşaltması gerekiyor. bunu amerikalılara daha önce de söyledik, obama yönetimi döneminde söyledik; bize ‘boşaldı, boşaltılıyor’ dediler, ama maalesef boşalmadı. şu anda oranın boşaltılması gerekiyor, buranın tamamıyla oradaki arap kardeşlerimize teslim edilmesi gerekiyor.”

“rakka’dan deaş’ı temizleme hedefinde beraber olduğumuzu trump’a söyledim”

“ondan sonra bir hedef kalıyor, rakka. rakka, biliyorsunuz deaş’ın en önemli merkezi. işte burada koalisyon güçleriyle bizler el ele vererek, rakka’dan deaş’ı da temizleme hedefinde beraber olduğumuzu ben sayın donald trump’a da söyledim. gelen diğer temsilcilerine de söyledik: ‘burada beraber hareket edersek biz rakka’yı da deaş’tan temizlemek suretiyle, orayı da yine oranın sahipleri olan arap kardeşlerimize teslim ederiz. böylece bölge sükûnete kısmen kavuşmuş olur’ dedik. şu anda süreci takip ediyoruz.”

"suriye'nin kuzeyinde cerablus ile el-rai arasında 'güvenli bölge' ilan edelim"

bu noktada suudi arabistan ve körfez ülkelerinin desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen cumhurbaşkanı erdoğan, "tabii burada özellikle başta suudi arabistan olmak üzere körfez ülkelerinin de ciddi desteğine ihtiyacımız var. diyoruz ki suriye'nin kuzeyinde cerablus ile el-rai arasında güneye doğru şöyle bir 30-40 kilometre, bu bölgede bir terörden arındırılmış güvenli bölge ilan edelim. orayı aynı zamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim. eğit-donat yapmak suretiyle de oradaki milli orduyu yetiştirelim. ben suudi arabistanlı kardeşlerimle de bu konuları görüştüm. bunları abd’yle de görüştüm, avrupalılarla da görüştüm. bu bölgede oradaki insanların yerleşimi için konutlar yapabiliriz. böylece suriye'den çıkmayı düşünen kardeşlerimizi buralara yerleştirebiliriz. bizdeki mültecileri de gerekirse oralara alabiliriz. bütün sosyal donatı alanlarıyla birlikte burada bu güvenli bölgeyle beraber bir huzur kenti kurmak suretiyle oralara huzur getirelim, refah getirelim; bu da bizim en önemli arzumuzdur" diye konuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;