Dünya

En çok silah 'süper güçlerde'

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), uluslararası silah ticaretine ilişkin yıllık raporunu açıkladı. Buna göre silah ihracatında zirveyi ABD ve Rusya paylaşıyor. En çok ithalat yapan ülke ise Hindistan.

Konular: ABD, Rusya, Hindistan, Çin
Küresel silah ihracatının yüzde 74'ü ABD, Rusya, Almanya, Çin ve Fransa'nın elinde. [Reuters]

2004-2008 döneminde küresel silah ihracatının yüzde 30'unu gerçekleştiren amerika birleşik devletleri’nin (abd) payı 2009-2013 döneminde yüzde 29 oldu.  rusya'nın payı da yüzde 24'ten 27'ye yükseldi.

abd ve rusya'yı takip eden almanya’nın silah ihracatı oranı yüzde 7, çin’in yüzde 6 ve fransa’nın yüzde 5 olarak gerçekleşti. yani sıralamadaki ilk 5 ülke, küresel silah ihracatının yüzde 74'ünü elinde tutuyor.

geçen beş yılda almanya ve çin’in gerisinde kalan fransa’nın ihracatındaki düşüş oranı yüzde 25 ile 30 arasında. raporda buna neden olarak, avrupa ülkeleri ve nato üyelerinin savunma araçlarına yaptığı yatırımın azalması gösteriliyor.

hindistan yüzde 111 artırdı

rapora göre, hindistan geçen beş yılda, 2004-2008 dönemine kıyasla silah ithalatını yüzde 111 oranında artırdı. hindistan, yüzde 14 payla dünyanın en fazla silah satın alan ülkesi oldu. bunun en önemli nedeni ülkenin savunma bütçesini artırması.

hindistan’ı takip eden diğer ülkeler ise yüzde 5'er payla çin ve pakistan. çin halk kongresi, bu yıl savunma harcamalarını yüzde 12 civarında artırma kararı aldı.

al jazeera’ya konuşan sipri uzmanlarından pieter wezeman, ithalatıyla birlikte ihracatı da artan çin’in ürettiği silahların kalitesinin de arttığını söyledi. wezeman’a göre çin, silah endüstrisini yeniden canlandırmayı başardı. 

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;